Vegaworst van oesterzwamvoetjes moet voedselverspilling tegengaan

Vegaworst van oesterzwamvoetjes moet voedselverspilling tegengaan

Oesterzwamvoetjes in de vegaworst? HAS-student Rody van den Heuvel ontwikkelde deze en won daarmee de Voedselzuinigheidsaward. De worst kan nog wel beter. "Ik onderzoek of het vochtgehalte van de voetjes vooraf lager kan," vertelt Van den Heuvel aan VMT.

Rody van den Heuvel, student Food Innovation bij HAS Hogeschool ontwikkelde voor Frank Nouwens van het bedrijf Beefy Green het concept 'Woesterzwam'. Dit is een vegetarische worst met 50% oesterzwamvoetjes. Hij won hiervoor de Voedselzuinigheidsaward.

Rody van den Heuvel
Rody van den Heuvel

De award werd uitgereikt door de HAS, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank voor het meest impactvolle voedselverspillingsproject.  Het doel is zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt.

Beefy Green

Voor Van den Heuvel was het project onderdeel van de Brabantse masterclass voedselverspilling. Hij ging aan de slag met de vraag van Beefy Green. Het bedrijf levert gepasteuriseerde oesterzwamvoetjes aan de industrie maar wil ook meer producten voor consumenten maken. “Vleesvervangers zijn populair. Oesterzwamvoetjes hebben een vleesachtige structuur. Daarmee zijn we gestart.” Eerst vroeg de student aan consumenten waar ze behoefte aan hadden. “Flexitariërs hebben meestal weinig keuze tijdens het borrelmoment.” Een vegaworst was daarom het doel.

Textuur

Van den Heuvel is nog bezig met de doorontwikkeling. “De voetjes hebben veel vocht. Ik kijk hoe ik dat op voorhand kan verwijderen.” De textuur is nu wat als van leverworst. “De knak kan nog beter, net als de smaak. Door de conserveringsmiddelen is het nog wat zuur.”

“Het winnen van de award is een bekroning op mijn harde werken”, reageert hij. “Mijn doel was vooral het terugdringen van voedselverspilling. In deze tijd mag en hoeft er ook geen voedsel meer verspild te worden. Woesterzwam is een uniek concept waar ik heel trots op ben.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...