Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk

Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk
Het thema van de Food Safety Update 31 maart a.s. is Testen op pathogenen in de praktijk

Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.

Als een bedrijf een prachtig monitoringsprogramma heeft maar de mist in gaat bij de monstername dan is het weggegooid geld en creëer je schijnveiligheid. Dat is de hoofdgedachte achter het programma van de Food Safety Update.

Er zijn verschillende redenen om op pathogenen zoals Listeria monocytogenesSalmonella of E. coli te testen. Omdat het wettelijk moet, omdat je inzicht wilt hebben in de veiligheid van je product en productie of omdat er een probleem is.

Maar welke testopzet gebruik je in welke situatie? Hoe zet je een juiste omgevingsmonstername op? Hoe ga je om met restrisico bij een goed beheerst product? Hoe wordt er gezocht naar bewijs bij een uitbraak? Hoeveel van jou data wil je delen met de overheid/toezichthouder of juist niet?

Programma Food Safety Update

08.45 uurOpening dagvoorzitter
Door: Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)
08.50 uur







Listeria monocytogenes omgevingsbemonstering in de voedselindustrie
Door: Koen de Reu (Senior Onderzoeker ILVO) & Liesbeth Jacxsens (hoofddocent Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de argovoedselketen aan de Universiteit van Gent)
Ervaring leert dat de omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie vaak te wensen over laat. Voorkomende problemen: de frequentie ervan ligt te laag, bemonsteringsplan is niet risicogebaseerd en niet gestructureerd, de bemonsteringstechnieken zijn niet effectief voor het beoogde oppervlak, er zijn geen inzichten in incidentele of persistente besmettingen, preventieve en correctieve maatregelen zijn onvoldoende. Op basis van ervaringen in diverse bedrijven zullen concrete voorbeelden voor het uitwerken en uitvoeren van een omgevingsmonitoring worden toegelicht alsook aandachtspunten voor een betere beheersing van de voedselpathogeen in de productieomgeving. 
09.30 uur


Virtuele rondetafelgesprekken
Alle deelnemers worden uitgenodigd om tijdens het programma deel te nemen aan een ronde tafelgesprek van circa 25 minuten. Dit zijn diverse virtuele ruimtes waar je met circa 8 andere deelnemers relevante vraagstukken kunt delen en bespreken. Een unieke mogelijkheid om in klein gezelschap over een thema naar keuze te spreken met branchegenoten en experts! 
09.50 uurKorte pauze
10.00 uur




Omgaan met de zin en onzin van testen en restrisico op een product
Door: Marcel Zwietering (hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen)
Hoe ga je om met restrisico op pathogenen in je product? Want ondanks testen, HACCP en het volgen van de basisvoorwaarden, heb je toch nog een kans op een positief product. Verder blijft voor de industrie spannend hoeveel er moet worden getest en is het überhaupt zinvol. Moet je ook kijken naar de pakkans? Dan gaat het over testen ter verificatie van een goed beheerst proces. En vanuit welk perspectief moet ik zo'n risico nu definiëren?
10.40 uurPauze
11.00 uur







Risicoanalyse en risicomanagement van pathogenen vanuit een praktisch perspectief
Gern Huijberts (Cargill) en Frank de Bok (Mérieux NutriSciences)
Hoe kun je risicoanalyse en -management van pathogenen minder ‘intuïtief’ maken? Pathogenen mogen immers geen ‘hobby’ van de QA-manager of microbioloog alleen zijn. Hoe kan het worden ingezet als een managementtool voor het hele bedrijf, met ondersteuning van het management? Het risico is namelijk nooit nul, je moet in scenario’s denken. Welke pathogenen vormen voor jouw productie precies een risico? Droge en verse producten kennen andere risico’s. Zijn er situaties waarbij je op meerdere pathogenen moet letten? Wat is de (on)zin van eindproduct bemonstering of kun je beter aandacht besteden aan lijn- en omgevingsbemonstering? Hoe zit het met de zonering in de productie? Welke hygiëne indicatoren houd je rekening mee?
11.35 uurKorte pauze
11.40 uur



Zoeken naar bewijs bij een uitbraak
Door: Coen van der Weijden (Senior Inspecteur Microbiologie bij de NVWA)
Stel, er is sprake van een uitbraak. Hoe kom je dan van een zieke naar een verdacht levensmiddel? Hoe kun je als producent zelf op zoek naar de bron van de besmetting? Wat doet de toezichthouder in dat geval en hoe wordt Whole Genome Sequencing ingezet. Hoe kun je als producent ook op een slimme manier van gebruik maken? Of zijn er andere manieren om een bron efficiënt op te sporen?

12.20 uur





De spagaat van private data en data delen met de overheid
Janet Corsius (senior beleidsmedewerker Avined) & Tijs van den Bosch (DLO HBO onderzoeker Wageningen Food Safety Research)
Veel voedingsmiddelenbedrijven meten veel om te weten. Die data kunnen voor wetenschappers, maar zeker ook voor BuRO/NVWA/FAVV interessant zijn. De overheid houdt natuurlijk graag een vinger aan de pols. Maar: hoe meer je meet en dus weet, hoe meer je zou moeten melden. Maar wil je dat wel als bedrijf? Loop je niet veel meer risico op stopzetting van productie? Een bedrijf dat veel meet, is mogelijk wel veiliger dan een bedrijf dat net genoeg doet vanuit de minimale wettelijke verplichting. En meer weten maakt de hele branche sterker. Hoe vind je die balans met elkaar?

12.45 uurAfsluiting dagvoorzitter
door: Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)
Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...