Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

2022 is een IFFA-jaar. De beursorganisatie en industrie kijken uit om elkaar weer te treffen op deze ontmoetingsplaats in Frankfurt. Dit jaar draait om innovaties en trends in de vlees- en eiwitindustrie en thema's als automatisering, digitalisering, voedselveiligheid en duurzaamheid.

De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, het tekort aan goed opgeleide medewerkers, kostenefficiëntie, ketentransparantie, de bescherming van het klimaat en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe klantbehoeften zijn enkele van de grootste uitdagingen van de komende jaren. De industrie laat oplossingen zien om  om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA -Technology for Meat and Alternative Proteins- in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei 2022.

Automatisering en digitalisering

Automatisering blijft een van de belangrijke thema's in de vlees- en eiwitindustrie. Robotoplossingen in combinatie met kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen in hygiënisch ontwerp staan ​​dan ook centraal op de IFFA, aldus de beursorganisatie.

Data-Driven Factory

Door alle data vast te leggen en intelligent te koppelen, kan de productie realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie direct worden gesignaleerd. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de supply chain en kwaliteitsmanagement. De volgende stap naar de toekomst is de Data-Driven Factory: de datastroom in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.

Alternatieve eiwitten en duurzaamheid

Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren, een doel dat de EU in 2050 in de Green Deal heeft gesteld. Welke verdere ontwikkelingen zijn er om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te vergroten? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder kwaliteitsverlies? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid, zo belooft de beursorganisatie.

Het consumentengedrag is veranderd - de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs wenden zich naast vlees tot producten gemaakt van alternatieve eiwitten zonder dat ze hun gezinseetpatroon willen opgeven. Industrie en handel spelen op deze foodtrend in met diverse vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwithoudende plantaardige producten of kweekvlees laten zien.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...