Tijdlijn 2021 in beeld: wat gebeurde er in de voedingsindustrie?

Tijdlijn 2021 in beeld: wat gebeurde er in de voedingsindustrie?

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. De coronacrisis had ook in 2021 impact, de Klimaattop in Glasgow vond plaats, veel producten werden teruggeroepen vanwege ethyleenoxide en het nieuwe kabinet publiceerde haar coalitieakkoord. VMT zet alle belangrijke gebeurtenissen uit 2021 op een rij in een overzichtelijke tijdlijn.

In 2021 stond de voedingsindustrie niet stil. Zo had de industrie nog veel last van de coronacrisis door steeds terugkerende maatregelen en lockdowns. Ook de stijgende prijzen leidden tot moeilijkheden voor producenten. Daarnaast besloot minister Bruins om de invoering van Nutri-Score uit te stellen, werd er na lang wachten een nieuw kabinet gevormd en werd het coalitieakkoord gepresenteerd.

2021 in beeld

VMT dook het afgelopen jaar in verschillende rapporten, interviewde voor de industrie belangrijke mensen en zat bovenop veranderende wet- en regelgeving. VMT zet de belangrijkste gebeurtenissen, interviews, podcasts en overzichtsberichten op een rij in onderstaande tijdlijn. 2021 compact en overzichtelijk in één tijdlijn.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...