Interviews: meest gelezen in 2021

Interviews: meest gelezen in 2021

In dit artikel zetten we de 5 meest gelezen interviews van 2021 op een rij. Die hangen - niet onverwacht - samen met actuele kwesties zoals de coronacrisis en ethyleenoxide.

1 Unilever en Fairtrade original over ethyleenoxide

In september 2020 werd een lading sesamzaad uit India ontdekt verontreinigd met ethyleenoxide. Dit leidde tot een regen aan recalls van levensmiddelen waarin het verontreinigde sesamzaad was verwerkt. VMT sprak met Unilever en Fairtrade Original over het hoe en waarom van de recalls. “Het is in een jaar tijd nog niet gelukt om dit probleem binnen de sesamzaadketens op te lossen.”

2 Vion over vleesvervangers

Vion is producent van vleesproducten en produceert sinds ongeveer een jaar ook vleesvervangers onder de startup ME-AT the alternative. Hoewel vleesvervangers enorm in populariteit stijgen, is er ook veel negativiteit rondom de productgroep. “Je ziet dan mensen soms agressief reageren op vleesvervangers, terwijl zij ze zelf nooit zouden eten”, vertelde Thea Smit van Vion aan VMT.

3 Iglo, HAK en CBL over Nutri-Score

In juni van dit jaar kondigde minister Blokhuis van het ministerie van VWS aan dat de invoering van de Nutri-Score wordt uitgesteld tot 2022. VMT deed een rondvraag bij enkele brancheverenigingen en producenten wat zij vinden van de uitstelling. “Wachten tot de allerlaatste criticaster tevreden is, is geen optie voor ons.”

4 Tony's Chocoloney over groeien

Tony’s Chocolonely kondigde in april aan dat ze de Belgische repenfabrikant Althaea-De Laet overnemen. Anne-Wil Dijkstra legt uit waarom deze overname belangrijk is voor Tony’s Chocolonely: grip houden op de productiecapaciteit, sneller productinnovaties lanceren en het leren runnen van een chocoladerepenfabriek op deze schaal.

5 Carl Siegert over de coronacrisis

Bakkerij Carl Siegert is al 130 jaar een familiebedrijf. De bakker levert biologische vriesverse broodspecialiteiten aan met name horeca, catering, luchtvaart en on-the-go-producenten. De coronacrisis slaat dan ook hard toe bij Carl Siegert. “Mijn agenda is de grootste miskoop van 2020, die had ik niet meer nodig”, vertelt eigenaar Carl Siegert in april aan VMT. Ondanks de zware gevolgen blijft de bakker positief.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...