Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

De rol van de QA manager is aan het veranderen. "De QA manager verdiept en verbreedt zich en krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit, maar ook de betrokkenheid bij het doen van investeringen wordt steeds groter",  zegt Geert Jan Rens, consultant business assurance bij KTBA.

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering. Dat klinkt makkelijk, maar er komt veel bij kijken. “Verbetering van processen, het receptenmanagement, training van mensen en vergeet de bedrijfscultuur niet”, aldus Geert Jan Rens, die in het dagelijks leven bedrijven helpt om ze compliant te maken, denk aan label compliance. “Ik zie de rol van de QA manager veranderen. Hij of zij krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit en de betrokkenheid bij investeringen wordt steeds groter. De rol van QA manager verdiept en verbreedt zich.

Aandacht voor cultuur

Rens gaat op 5 oktober tijdens de Food Safety Update samen met Martin de Groot, kwaliteitsmanager bij Olam Cocoa, in op de rol van cultuur. “Voedselveiligheidscultuur was lange tijd de blinde vlek terwijl het gedrag en de samenwerking van de medewerkers door de gehele organisatie van grote invloed is op kwaliteit en voedselveiligheid. Vanuit allerlei kanten is er nu meer aandacht voor cultuur, wat betekent dat we met elkaar ook beter snappen hoe we de cultuur kunnen veranderen zodat bedrijven nog hogere kwaliteit en voedselveiligheid leveren.”

Van reactief naar pro-actief

Geert Jan Rens

De stappen zijn echter niet gemakkelijk en de weg is nog lang, legt Rens uit. “Het delen van ervaring is belangrijk om te begrijpen wat je kunt doen in de ene situatie en je moet laten in een andere situatie. Of wat de voorwaarden zijn om succesvol te werken aan de cultuur. Belangrijk in deze is ook dat we veel meer naar een pro-actieve werkwijze willen overgaan in plaats van reactief. Tevens is het een onderdeel vanuit de GFSI standaarden. Veel klanten hebben dit inmiddels ook in het eisenlijstje opgenomen.”

Belangrijkste succesfactoren best practice Olam Cocoa

Hoe betrek je het MT er actief bij? Hoe maak je de voortgang meetbaar? Hoe stuur je bij? Wat is de rol van een cultuurteam? Op 5 oktober delen Rens en de Groot hun plan van aanpak hoe je met cultuur aan de slag gaat.  De belangrijkste succesfactoren voor het slagen van het cultuurproject bij Olam Cocoa zullen worden toegelicht. “Deelnemers kunnen de Olam casus gemakkelijk vertalen naar de eigen situatie en het zetje in de rug krijgen om ook met cultuur aan de slag te gaan.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes met glas

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje soesjes en rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.