Brood, gebak en koek: 8 tips om aan de nieuwste eisen te voldoen

Brood, gebak en koek: 8 tips om aan de nieuwste eisen te voldoen

KENNISPARTNER - Als industriële bakkerij lever je graag kwaliteit. Op het gebied van voedselveiligheid zit dat meestal wel goed: veel bakkerijproducten worden immers nog afgebakken of juist verkocht als dagproduct. Toch kunnen er tijdens het bakproces schadelijke stoffen vrijkomen en zijn er koelproducten die gevoelig zijn voor de groei van Listeria monocytogenes. Hoe beheers je deze risico's?

1. Controleer oliën en vetten als ingrediënt op 3-MCPD

2- en 3-MCPD (Vrij 2- en 3- monochloorpropaandiol, ook wel voor het gemak aangeduid als 3-MCPD) zijn stoffen die ontstaan als oliën en vetten die rijk zijn aan zouten te lang en/of onder te hoge temperaturen worden verhit. De hoeveelheid 3-MCPD die ontstaat, hangt af van de hitte en de tijdsduur waarin de olie of het vet wordt blootgesteld aan die hitte. Tijdens het raffineren van olie is er bijvoorbeeld kans op het ontstaan van 3-MCPD, als de olie wordt gewonnen middels warme persing. Geraffineerde palmolie en raapzaadolie zijn bijvoorbeeld vaak bronnen van 3-MCPD.

2. Controleer de authenticiteit van duurdere broodgranen

Er is sprake van fraude wanneer een leverancier opzettelijk, en voor economisch gewin, probeert te misleiden als het gaat om de samenstelling van voeding. Er zijn bepaalde productgroepen waarbij deze vorm van misleiding vaker voorkomt, bijvoorbeeld bij duurdere graansoorten zoals spelt en durum. Daar worden dan goedkopere granen doorheen gemengd.

 3. Minder toegevoegde suikers, meer vezels

Koek en gebak zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers. Steeds meer consumenten letten op hun suikerinname. Er zijn bakkerijen die stapsgewijs minder suikers toevoegen. Door de suikerreductie langzaam door te voeren, is de kans kleiner dat consumenten de smaak of textuur ineens anders beleven. Een andere mogelijkheid is om alternatieve zoetstoffen toe te voegen, zoals xylitol of suikervervangers op basis van maïs of cichoreivezels.

4. Bakken: niet te lang en te heet

Tijdens het bakken of frituren kan in de oliën of vetten 3-MCPD ontstaan. Ook bij het bakken van banket kan dat gebeuren. Daarnaast kan - door te lang en te heet bakken - de giftige stof acrylamide ontstaan.

Het gaat om producten met eiwitten, aminozuren en koolhydraten die in de oven worden afgebakken en vaak in combinatie met olie in het product een hoge temperatuur bereiken. Denk bijvoorbeeld aan frikandellenbroodjes, worstenbroodjes, minipizza’s en ham-kaascroissantjes. Zetmeelrijke producten die boven de 120 graden Celsius verhit worden, lopen ook risico. Zoals ontbijtkoek, biscuit en crackers. Kortom: bak niet te heet en niet te lang.

5. Beheers Listeria monocytogenes

Listeria-KTBAVerordening (EG) nr. 2073/2005 omschrijft verschillende voedselveiligheidscriteria die onder andere van toepassing zijn op kant-en-klare levensmiddelen. Brood, biscuits en soortgelijke producten vallen onder één van de vermelde uitzonderingen in deze verordening. Voor deze producten geldt dat het regelmatig testen op de vermelde criteria onder normale omstandigheden niet zinvol is. Toch zijn er producten die als voedingsbodem voor Listeria monocytogenes zouden kunnen dienen, zoals vers gebak en deegproducten met toppings.

In een diepvriesproduct met beperkte houdbaarheid na het ontdooien (minder dan vijf dagen), zal Listeria monocytogenes niet snel uitgroeien tot boven de 100 kve/g aan het einde van de houdbaarheid. Daarom hoeven er in dat geval ook geen aanvullende studies uitgevoerd te worden.

Een houdbaarheid van minder dan vijf dagen betekent dus niet per definitie dat er geen aanvullende studies uitgevoerd hoeven te worden. Toch moet je kunnen aantonen dat het aantal kve/g Listeria monocytogenes inderdaad niet boven de 100 uitkomt gedurende de gehele houdbaarheid. Wanneer een product bekend staat als geschikte voedingsbodem voor Listeria monocytogenes kan de NVWA aangeven dat een aanvullende studie toch nodig is.

6. Voorkom dat minerale oliën in producten terechtkomen

Bakkerijproducten worden vaak verpakt in papieren zakjes of kartonnen doosjes. Bij het verpakken van een warm en vochtig pizzabroodje, is de kans aanwezig dat minerale oliën uit de verpakking migreren naar het product. En dat wil je natuurlijk voorkomen, want de koolwaterstoffen MOSH en MOAH kunnen dan in het product terechtkomen.

Het RIVM zwakt de schakelijkheid iets af op basis van literatuurstudies, maar de European Food Safety Autority (EFSA) beschouwt de koolwaterstof MOAH als kankerverwekkend en mutageen, zelfs bij lage blootstelling. Door natuurlijke drukinkt te gebruiken of een plantaardige olie als smeermiddel/anti-aanbakmiddel, wordt besmetting van het voedselproduct met minerale oliën die niet thuishoren in voeding voorkomen.

7. Allergenen

Geen brood VN 6Vooral van complexere bakkerijproducten zoals banket en koek, wil de consument graag weten wat erin zit. Dan is correcte informatie over allergenen heel belangrijk. Het gaat om informatie over bijvoorbeeld ei, lactose noten en gluten. Een analyse op gluten kan uitsluiten dat glutenvrij brood toch onverhoopt gluten bevat of bewijzen dat het predicaat ‘glutenvrij’ gevoerd mag worden.

Veel bakproducten bevatten melk. Ook mensen met een lactose-intolerantie wil je de juiste informatie verstrekken. Formeel is lactose geen allergeen, maar de Europese wetgeving noemt lactose wel onder die noemer. Ook de claim ‘vegan’ kun je onderbouwen in het lab. Bij taarten komen we deze claim bijvoorbeeld steeds meer tegen.

8. Aan de slag met de verpakking

De nieuwe versie van het Warenwetbesluit Meel en Brood is op 1 juli 2020 ingegaan en heeft impact op etiketten en aanduidingen van brood. Het Warenwetbesluit zorgt ervoor dat consumenten aan de officiële naam direct kunnen zien om welke broodsoort het gaat.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT 

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes met glas

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...