Recall gerookte spekreepjes bij Lidl vanwege salmonella

Recall gerookte spekreepjes bij Lidl vanwege salmonella

Lidl Nederland voert een terugroepactie uit voor het product: "Gerookte Spekreepjes". Het product is verkocht in de filialen van Lidl Nederland.

Deze terugroepactie betreft het product “Gerookte Spekreepjes”, met houdbaarheidsdatum 03-03-2021 en 04-03-2021 en streepjescode 4056489052647. Het artikel “Gerookte Spekreepjes” met een andere houdbaarheidsdatum of andere streepjescode is niet bij deze terugroepactie betrokken en is veilig voor consumptie.

Salmonella

Tijdens een kwaliteitscontrole bij de producent is Salmonella aangetroffen. Het consumeren van de “gerookte spekreepjes” met deze houdbaarheidsdatum kan, bij onvoldoende verhitting, mogelijk een voedselinfectie veroorzaken en een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen.

Redactionele noot

De oorzaak van de besmetting is niet bekend. Salmonella kan langdurig in een fabrieksomgeving aanwezig zijn, maar dat komt veel minder vaak voor dan bij Listeria monocytogenes.  Listeria vormt namelijk makkelijker biofilms dan Salmonella. In dit geval is het waarschijnlijker dat bij de slacht vanaf vacht of darminhoud een besmetting op het vlees plaatsgevonden heeft.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...