Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Minder koolhydraten in voeding is hip, maar is een vermindering altijd gezond? Dit onderwerp komt aan bod tijdens het Jaarcongres van Voeding Nu.

Voeding Nu is een vakblad voor diëtisten. Deze doelgroep is erg geïnteresseerd in koolhydraten. Zeker nu de aandacht voor koolhydraatarm eten toeneemt. Tijdens het Voeding Nu Jaarcongres op 26 november spreekt Ellen Blaak, hoogleraar Humane Voeding aan de Maastricht Universiteit over de kwaliteit van verschillende typen koolhydraten. Ze gaat onder andere in op:

  • Wat zijn de kenmerken van verschillende koolhydraten en wat doen ze in het lichaam?
  • Wat zijn veilige grenzen voor volwassenen, kinderen en diabeten, bijvoorbeeld als het gaat om het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen?

Peter Weegels, onderzoeker Wageningen Universiteit en directeur European Bakery Innovation Centre and R&D zal de consequenties van het vermijden van verteerbare koolhydraten in zijn lezing uiteen zetten: hoe ziet ons dieet er dan uit?

Personalized Nutrition

Een ander onderwerp tijdens dit congres in Personalized Nutrition. De wetenschap maakt een individuele benadering van voeding steeds toegankelijker. Met zelftests kunnen consumenten aan de slag om hun gezondheid te meten om deze te verbeteren. Maar in hoeverre zijn deze tests al betrouwbaar inzetbaar en wat kan de zorgprofessional ermee? Suzan Wopereis, senior scientist, TNO geeft haar visie of de beloftes van bedrijven kunnen worden waargemaakt. Ze vertelt hoever de wetenschap is.

Professor Jogchum Plat van de Maastricht Universiteit benadert personalized nutrition vanuit het fenotype: de manier waarop een mens is gevormd. Dit vakgebied ligt voor op de genetica. Hij zal dit illustreren aan de hand van het cholesterolmetabolisme.

Bekijk de rest van het programma

Meld u direct aan

(prijs is €175 voor niet-abonnee’s van Voeding Nu)

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg 

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg

Suiker reduceren in voedingsmiddelen is nog niet zo makkelijk. Het dient niet alleen voor de zoete smaak, maar heeft ook vele functionele...

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...