Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

KENNISPARTNER - Afhankelijk van de hygiëne-eisen kunnen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in een low-care, high-care of high-risk omgeving produceren. Maar wat is de betekenis van deze begrippen? En hoe vindt een wasserij voor bedrijfskleding aansluiting bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie?

De definitie van low-care, high-care en high-risk is als volgt:

Low-care

Een ruimte waar de verwerking van of omgang met goederen een minimaal risico op contaminatie of groei van micro-organismen oplevert, of waar de daaropvolgende verwerking of bereiding van het product door de consument productveiligheid garandeert.

High-care

Een ruimte die is ontworpen naar hoge hygiënestandaarden en waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken.

High-risk

Een fysiek afgescheiden ruimte die is ontworpen naar een hoge hygiënestandaard, waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te voorkomen.

Wassen van bedrijfskleding volgens standaarden industrie

Als  ingezoomd wordt op de voedingsmiddelenindustrie, gelden onder meer IFS, BRC en ISO 22000 als standaarden voor een voedselveilige productie van voedingsmiddelen, met HACCP als basis. De industrie heeft de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de gestelde hygiëne-eisen, waarbij ook toeleveranciers een zeer belangrijke rol spelen. Als het bijvoorbeeld gaat om het wassen van bedrijfskleding zijn daar de volgende eisen met betrekking tot IFS en BRC aan te verbinden:

Voor een algemene of low-care productieomgeving:

  • Een duidelijk onderscheid tussen vuile en schone kleding;
  • Effectieve reiniging van beschermende kleding;
  • De gereinigde kleding wordt tot gebruik beschermd aangeboden (in bijvoorbeeld slopen of zakken).

Voor een high-care of high-risk productieomgeving:

  • De wasserij wordt ge-audit met een frequentie gebaseerd op risico;
  • De beschermende kleding is commercieel steriel na het wassen en drogen en wordt geseald aangeboden;
  • De beschermende kleding wordt ten minste dagelijks verwisseld.

Aansluiting bij de voedingsmiddelenindustrie

Voor het reinigen van ‘foodkleding’ doen wasserijen er verstandig aan om de wasfaciliteiten en certificatie af te stemmen op de hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld door bedrijfskleding te onderhouden in een high-care wasserij. Zo is de industrie, ongeacht productie in een low-care, high-care of high-risk omgeving, verzekerd van écht schone kleding.

Auteur: Margriet Heling, externe kwaliteitsmanager Lavans, kennispartner van VMT

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Belgische recalls en waarschuwingen mei: pistachenoten met aflatoxines

Belgische recalls en waarschuwingen mei: pistachenoten met aflatoxines

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pyrrolizidine...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes met glas

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...