Hoe werkt droog desinfecteren?

Hoe werkt droog desinfecteren?

KENNISPARTNER - Droog desinfecteren van een productieruimte en apparatuur komt steeds vaker voor in de voedingsmiddelenindustrie. Droog desinfecteren kan in alle productiebedrijven worden toegepast en worden ingezet tegen alle vormen van bacteriële besmetting. Hoe werkt het precies? Waarop is het desinfecterende vermogen gebaseerd?

Net als bij alle vormen van desinfectie, is de voorwaarde bij droog desinfecteren dat er eerst een goede reiniging plaatsvindt van de ruimte en apparatuur. Als aan die voorwaarde is voldaan kan droge desinfectie plaatvinden. Kort gezegd gaat droge desinfectie uit van een droge damp op basis van waterstofperoxide. Tijdens het verspreiden van de damp mogen gedurende de inwerktijd geen medewerkers in de productieruimte zijn. De inwerktijd is afhankelijk van de grootte van de te desinfecteren ruimte. De productieplanning zal hier dan ook op afgestemd moeten zijn.

Lucht wordt geïoniseerd

Om een droge desinfecterende damp te creëren wordt gebruik gemaakt van een machine met een ultra-snelheidsturbine, waarbij 22.000 tpm wordt bereikt. Hierdoor wordt lucht met een snelheid van 80 m/s uit de machine geblazen. De uitgeblazen lucht wordt verwarmd tot 40°C, waardoor het proces van ionisatie wordt verbeterd. Door het venturi-effect van de cycloonwerveling die door de machine wordt gecreëerd, worden enkele druppels vloeistof - op basis van waterstofperoxide - toegevoegd aan de warme lucht. Deze vloeistof wordt gefragmenteerd tot een gasachtige vorm en geïoniseerd door overdracht van de positieve en negatieve ladingen van de lucht. Hierdoor ontstaan H⁺ en OH¯.

Desinfectie door vrije radicalen

Transformatie van H₂O₂ in 2 radicalen OH¯ (hydroxyl-radicalen) wordt nu mogelijk. Desinfectie vindt plaats door deze vrije OH¯-radicalen. Die brengen hun elektronen over naar het bacteriële membraan. De polariteit verandert en het micro-organisme implodeert. Vervolgens geven de radicalen de decompositie van: H₂O + ½ O₂. De geactiveerde H⁺ vormt zich terug naar H₂-gasvorm. Als droge damp behoudt H₂O₂ hetzelfde goede desinfecterende effect zoals in vloeibare vorm, maar verliest het de sterk oxiderende eigenschap door de vorming van OH¯-ionen.

Verlaging desinfectiedruk

De droge damp met vrije radicalen bereikt alle plaatsen in de productieruimte waar ook zuurstof komt. Dus ook plekken waar niet altijd een juiste reiniging plaatsvindt worden bereikt. Denk aan plafonds, kabelgoten of luchtkanalen. Naast desinfectie van de ruimte en apparatuur verlaagt de droge desinfectie dus ook de infectiedruk.

Meer lezen over dit onderwerp

Auteur: Hugo ter Hoeve, mede-eigenaar Simpeldesinfecteren.nl, kennispartner van VMT

5/6-11-2024 | Free From Food Ingredients

5/6-11-2024 | Free From Food Ingredients

Ben je opzoek naar producenten, importeurs of exporteurs van bijvoorbeeld clean-labelproducten, functionele-ingrediënten of glutenvrijevoeding? Dan...

Beeld: HAS Green Academy

09-12-2024 | Cursus Packaging Projectmanager

HAS Bedrijfsopleidingen organiseert de cursus Packaging Projectmanager.

Beeld: HAS Green Academy

04-06-2024 | Workshop Succesvolle food innovatie met de...

HAS Bedrijfsopleidingen organiseert een ééndaagse workshop Succesvolle food innovatie met de Verleidingstoolbox.

28-05-2024 | Training risicobeoordeling allergenen (online)

28-05-2024 | Training risicobeoordeling allergenen (online)

Met de training VITAL risicobeoordeling allergenen wordt geoefend met het toepassen en berekenen van drempelwaarden en ga je er zelfstandig mee aan...

24-06-2024 | Cursus CIP en Innovatieve reinigingstechnieken

24-06-2024 | Cursus CIP en Innovatieve reinigingstechnieken

Tweedaagse cursus Cleaning in Place t.b.v. de producenten en machinebouwers in Food, Feed en Pharma. Hierin komen alle nieuwe automatische...

07-06-2024 | Cursus Hygiënisch engineering - Droge processen

07-06-2024 | Cursus Hygiënisch engineering - Droge processen

In deze eendaagse cursus worden de basisprincipes behandeld voor voedselveilig produceren. U krijgt in korte tijd een totaaloverzicht van de...

BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen

BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen

NürnbergMesse en Messe München slaan handen ineen en kondigen een joint venture aan tussen beursbedrijven BrauBeviale en Drinktec: YONTEX. De beurzen...

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort...

Binnenkort is het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk. De eerste proeverijen met 'cultured meat' zullen waarschijnlijk in de herfst plaats...