nieuws

Europese voedingsindustrie hoopt op spoedige ratificatie handelsakkoord EU-Japan

Wetgeving & Toezicht

Europese voedingsindustrie hoopt op spoedige ratificatie handelsakkoord EU-Japan

De commissie internationale handel van het Europees Parlement geeft het groene licht voor het strategische partnerschap tussen de Europese Unie en Japan. In december stemt het voltallige EP over het handelsakkoord. De Europese voedingsindustrie hoopt op een spoedige ratificatie want Japan is één van de belangrijkste strategische exportpartners

De Europese voedingsmiddelenindustrie, vertegenwoordigt door FoodDrinkEurope ziet veel potentie tot groei als alle betrokken partijen het akkoord goedkeuren. Belastingen op wijnen, harde kazen, pasta en bewerkte groente- en fruitproducten zoals jams zullen in zijn geheel verdwijnen. Voor rundvlees en varkensvlees zullen de belastingen drastisch omlaag gaan.

Geografische aanduidingen

Ook voorziet het partnerschap in de bescherming van geografische aanduidingen en in de toekomstige samenwerking op het gebied van voedsel en landbouw. Hierdoor kunnen zowel Japan als de EU beter inspelen op veranderende consumentenvragen.

Export Japan

Bovendien zal de concurrentiekracht van de Europese voedingsindustrie bij ratificatie van het partnerschap in Azië toenemen.

De EU exporteerde in 2017 vooral varkensvlees naar Japan (€1264 miljoen), wijn, vermouth, cider en azijn (€827 miljoen) en kaas (€385 miljoen).

Reageer op dit artikel