nieuws

Regelgeving blokt circulair gebruik koffieafval

Wetgeving & Toezicht

Regelgeving blokt circulair gebruik koffieafval

Koffieafval kan de kwaliteit van de landbouwgrond verbeteren. Maar regelgeving staat grootschalig gebruik voorlopig in de weg, zo ervaren koffiebranderij Pelican Rouge en Klompe landbouw.

Dit meldt Nederland Voedselland in een artikel.

“Met ons project gaan we niet de wereld redden, maar hiermee tonen we wel aan wat de mogelijkheden zijn om een stap in de goede richting te zetten.” Dit zijn de woorden van Ignas Janssens van koffiebranderij Pelican Rouge. Ze doelt op het idee van Mellany Klompe van Klompe landbouw om koffieafval toe te passen op haar land om de kwaliteit hiervan te verbeteren. Het gebruik van koffieresten draagt bij aan de circulaire economie en verbetert de bodemkwaliteit, constateert Janssens( sustainability officer Pelican Rouge).

Regelgeving houdt tegen

Regelgeving staat het toepassen van koffieafval nog in de weg. Doordat de reststroom van Pelican Rouge gezien wordt als afval, mag er geen gebruik van worden gemaakt. Klompe Landbouw kreeg geen ontheffing om dit te gebruiken voor landbouwgrond. De bedoeling is nu om een veldtest te organiseren. Hierdoor kunnen de milieueffecten gemeten worden en kan het effect in kaart worden gebracht op de bodemkwaliteit en het grindwater. “Op het moment zouden we graag een samenwerking zien tussen overheid en bedrijfsleven om samen tot een veldtest te komen”, geeft Janssens aan. “Op basis van dat onderzoek kan dan de conclusie worden getrokken of dit een heilzame weg is.”

Klompe Landbouw

Klompe Landbouw teelt onder andere Hoeksche rooie, Pink Onions, quinoa en sorghum. Klompe houdt zich bezig met duurzame landbouw en gezonde grond.

Video

In de video hieronder leggen de partijen uit wat ze willen bereiken en waarom het zo goed is.

 

Bron: https://nederlandvoedselland.nl/artikel/regelgeving-staat-circulair-gebruik-van-koffiereststromen-in-de-weg

Reageer op dit artikel