nieuws

Europees Parlement neemt positie in over duale productkwaliteit

Wetgeving & Toezicht

Europees Parlement neemt positie in over duale productkwaliteit

Als een levensmiddelenproducent een product in Europa verkoopt met verschillende samenstellingen in verschillende landen mag het niet gelabeld of vermarkt wordt op dezelfde manier. Dit is misleiding van de consument, zeggen de MEP’s.

Verschillende testen en enquêtes uitgevoerd in verschillende EU-lidstaten, voornamelijk Centraal- en Oost-Europa, toonden aan dat producten geadverteerd en verkocht onder hetzelfde merk en met vergelijkbare verpakkingen kunnen verschillen in samenstelling en ingrediënten.

Acties

Om deze misleiding tegen te gaan willen de MEP’s samenwerking aan de grens, delen van data van producten die niet voldoen aan de regels en een gemeenschappelijke testmethode die betrouwbare en vergelijkbare resultaten oplevert. Deze resultaten moeten aantonen hoe groot het probleem van duale kwaliteit is. De resultaten moeten eind 2018 beschikbaar zijn.

EU-logo

De MEP’s vragen fabrikanten of ze mogelijk een logo op de verpakking willen plaatsen waarmee consumenten kunnen zien wat de inhoud en kwaliteit van hetzelfde merk is in de verschillende EU-landen.  

Reageer op dit artikel