nieuws

‘Prijzen suikervrije dranken en bronwater gaan omlaag’

Wetgeving & Toezicht

‘Prijzen suikervrije dranken en bronwater gaan omlaag’

Mogelijk worden suikervrije dranken en bronwater goedkoper. Dat staat in het nationaal preventieakkoord onder het kopje ‘overgewicht.’ Dagblad AD kreeg inzage in het concept.

Het kabinet is van plan de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bronwaters te schrappen. Dat zou zo’n 9 cent op een liter cola light of mineraalwater schelen.

Verbruikersbelasting

Het AD citeert uit het onderdeel voeding van het conceptpreventie-akkoord: : “De Rijksoverheid neemt zelfstandig fiscale maatregelen. Dit wordt gedaan door water(s) en suikervrije dranken vrij te stellen van verbruikersbelasting.” De regering verwacht dat burgers dan gezonder gaan leven. Hoe de afschaffing van de belasting te betalen? Hierover staat niets in het akkoord. Afgelopen jaar bedroegen de inkomsten uit de verbruikersbelasting €250 miljoen, aldus het AD.

Overgewicht

Een ander belangrijk punt in het document waar onder andere voedingsmiddelenindustrie, maar ook horeca, onderwijs, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar streven is het terugbrengen van het percentage mensen met overgewicht naar het niveau van 1995.

”Als we niets doen laat de trend zien dat in de komende 22 jaar 62 procent van de volwassen Nederlanders zou kunnen gaan kampen met overgewicht (2017: 49 procent). Het is onze ambitie om deze trend bij te stellen en een daling voor elkaar te krijgen”, valt te lezen in het conceptpreventie-akkoord. 

Reageer op dit artikel