nieuws

Eurocommissaris overweegt strengere etiketteringsregels om misleiding tegen te gaan

Wetgeving & Toezicht

Eurocommissaris overweegt strengere etiketteringsregels om misleiding tegen te gaan

Nationale regelgeving voor etikettering van voedsel van Europese lidstaten moet mogelijk strenger. Dit stelt eurocommissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, in een brief aan EU-ministers van volksgezondheid.

De website Foodnavigator.com  rapporteerde deze week over de brief waarin Andriukaitis aangeeft dat er wel degelijk Europese regelgeving is om misleiding door etikettering te voorkomen, maar dat dit meer aandacht moet krijgen in nationale regelgeving.

BEUC rapport

De brief komt naar aanleiding van het rapport van de European Consumer Organisation (BEUC). In het desbetreffende rapport Food Labels: Tricks of the Trade wordt duidelijk hoe fabrikanten gebruik maken van ‘grijs gebied’ in de wetgeving, waardoor zij producten doen voorkomen dan zij eigenlijk zijn.

Hoog niveau bescherming

De eurocommissaris zou in de brief de volgende stelling innemen: “Het verstrekken van voedselinformatie op producten moet een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en belangen van de consument nastreven. Consumenten moeten de basisinformatie krijgen waardoor zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Verder moeten consumenten en ons voedsel beschermd worden met name op het gebied van  gezondheids-, economisch, milieu-, sociaal en ethische overwegingen.”

Geen manier misleidend

Daarna kaart Andriukaitis de Europese regelgeving ‘regulation (EU) 1169/2011’ aan waarin duidelijk staat dat informatie op voedsel op geen manier misleidend en makkelijk te begrijpen voor de consument moet zijn.

Hoewel Andriukaitis zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de lidstaten om bestaande regels te handhaven, voegde hij eraan toe dat de mogelijkheid tot strengere regelgeving vanuit de Europese Unie wordt overwogen. Te denken valt aan regelgeving voor strengere definities van voedingsclaims zoals ‘natuurlijk’ of ‘traditioneel’.

Analyseren en overwegen

Andriukaitis: “Iedereen wil goed geïnformeerde keuzes wanneer het neerkomt op de levensmiddelen die we kopen. Daarom zou etikettering op geen één manier moeten misleiden. Mijn taak is om de oproep van BEUC om ‘Europese regelgeving aan te passen’ te analyseren en overwegen.” 

Reageer op dit artikel