nieuws

Amerika’s grootste levensmiddelenfabrikanten willen progressief voedingsbeleid

Wetgeving & Toezicht

Amerika’s grootste levensmiddelenfabrikanten willen progressief voedingsbeleid

Vier van de ‘s werelds grootste levensmiddelenproducenten in Amerika vormen een nieuw bondgenootschap om samen een progressief voedingsbeleid te realiseren: The Sustainable Food Policy Alliance (SFPA), zo meldt de Washington Post op (12 juli 2018).

Danone, Mars, Nestle en Unilever verlieten in 2017 de Grocery Manufacturers Association (GMA) vanwege hoogoplopende meningsverschillen over belangrijke beleidsissues over hoe (snel) in te spelen op veranderende consumentenwensen zoals gezonde (o.a. tegengaan obesitas) en transparante (herkomst/biologisch/gmo labelling) voedingsmiddelen en hoge contributies..

De consument

“We geloven echt dat consumenten dit willen, en ze stemmen bij elke aankoop”, zegt Mariano Lozano, de chief executive van Danone North America. “We bereiken een moment waarop zakelijke verantwoordelijkheden en maatschappelijke verantwoordelijkheden samenkomen,” voegde hij eraan toe.

Labeling en CO2 uitstoot

De alliantie geeft aan zich vooral te richten op vijf beleidsgebieden: Transparantie naar de consument toe; milieu; voedselveiligheid; gezondheid en werknemers in de voedingssector. De eerste twee onderwerpen waarop de SFPA zich bij de lancering op gaan richten zijn labeling van producten en CO2-uitstoot.

Zo gaan zij zich inzetten voor beter wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsclaims op verpakkingen. Hiermee wil de alliantie bereiken dat consumenten gezondere keuzes gaan maken voor hunzelf en familie. Daarnaast gaan zij zich inzetten voor milieu beschermende maatregelen zoals in het Parijs Klimaat Overeenkomst.

Positieve impact

“De Sustainable Food Policy Alliance is gebaseerd op het principe dat levensmiddelenproducenten meer kunnen en moeten doen voor een positieve impact op de consument, de mensen die onze producten leveren en de planeet waarop we allemaal vertrouwen.

Als een alliantie willen wij het goede voorbeeld geven. Elk lidbedrijf van de alliantie heeft zich onafhankelijk bereid verklaard om te pleiten voor de langetermijnbelangen van de mensen die onze grondstoffen produceren en leveren, en van mensen die onze producten maken en consumeren,” zo stelt de SFPA.

Reageer op dit artikel