nieuws

Welke zaken vielen op in het levensmiddelenrecht: van M & M’s tot Aldi en bitterballen (video)

Wetgeving & Toezicht

Welke zaken vielen op in het levensmiddelenrecht: van M & M’s tot Aldi en bitterballen (video)

Wat speelde zich afgelopen tijd allemaal af in het levensmiddelenrecht? Advocate Ebba Hoogenraad besprak opvallende zaken op het Food Law Event dat plaatsvond op 21 juni: van de moeder die fan is van Nutricia tot en met de ovenbitterballen van Kwekkeboom. “Reclame maken mag, maar blijf dicht bij de waarheid.”

Op de vraag wat haar de afgelopen tijd het meest verbaasde in het levensmiddelenrecht hoeft advocate Ebba Hoogenraad van advocatenkantoor Hoogeraad & Haak niet lang na te denken: de zaak van een vrouwelijke vlogger met haar vier maanden oude baby die de producten van Nutricia de hemel in prijsde.

Nutricia

Over deze vlogger kwam een klacht binnen bij de Reclame Code Commissie (RCC): was dit geen verholen reclame? De vrouw bleek oprecht te zijn en geen connectie te hebben met Nutricia. Maar met het toenemende aantal vloggers rijst de vraag: wanneer geven ze hun mening over een voedingsmiddel of maken ze reclame (niet toegestaan tenzij wordt verwezen naar de band met de adverteerder, red).

Honig

Een ander geval waar de grens tussen adverteren en mening niet echt duidelijk is, gaat over de familie Jongedijk en Honig. In de zogeheten 365 Dagen Challenge kan heel Nederland meekijken hoe ze wekelijks maaltijden nuttigen waar één of meerdere producten van Honig deel van uitmaken.

Het merk uit de stal van Kraft Heinz geeft zelfs tijdelijk zijn Instagram uit handen aan de Almeerse familie. Mogelijk om het aantal volgers op te krikken. Vader Rogier is namelijk zeer populair op het sociale netwerk en Honig hoopt hiervan te profiteren. “Is het in dit geval duidelijk dat Honig de familie sponsort?”, vraagt Hoogenraad zich af.

Lidl

Ook Unilever is zich bewust van het soms grijze gebied tussen opinie en promoten waarmee bloggers en vloggers te maken hebben. De multinational besluit daarom alleen nog maar in zee te gaan met ‘influencers’ die “echt bestaan.” Hoogenraad: “Als je als vloggers reclame maken dan moet dit duidelijk herkenbaar zijn. Dus als ze reclame maken of samplen dan moeten fabrikanten dit disclosen.” Dat voorkomt verwarring, aldus de juriste.

“Ik zou graag zien dat er een logo komt van de FNLI of het CBL om te disclosen.” Adverteerders dragen verantwoordelijkheid dat vloggers en bloggers op de hoogte zijn van de regels. Discounter Lidl pakt het goed aan. “Ze sturen met iedere sampling een kaartje mee met de tekst: ‘Deze post is in samenwerking met Lidl.’ Verder geven ze aan de vloggers een duidelijke uitleg over de reclameregels.”

Aldi

Niet alleen met Vloggers moeten voedingsbedrijven bij de les blijven, sampling is immers ook reclame, ook met het aanprijzen van hun waar als duurzaam geldt dit. Zo zet Aldi haar kippendijfilet in de markt als ‘verantwoord en voordeling.’ Het product heeft een Eén Ster Beter Leven Keurmerk. “Je moet uitleggen in welke mate de kippendijfilet verantwoord is. Wijzen op het Eén Ster Beter Leven Keurmerk vindt de RCC onvoldoende.”

Kwekkeboom Oven

Misleiding blijft een thema in de levensmiddelenwetgeving. Bij de commercial van de Kwekkeboom Oven Black Angus ovenbitterballen valt het sommige consumenten op dat er tien van de snacks uit de verpakking glijden, terwijl er acht in de zak zitten. Bovendien liggen er maar negen op het bordje. De RCC wijst de klacht af omdat “de consument op de ingrediëntendeclaratie zelf kan zien hoeveel bitterballen er in de verpakking zitten.” Voor de gemiddelde consument is in zo’n korte tijd nauwelijks waar te nemen dat er tien bitterballen te zien zijn.

M&M’s

Een andere klacht ging over een pak muesli met op de voorzijde een kom met muesli met rozijnen, hazelnoten en amandelen. Volgens de klager staat dit beeld ver van de werkelijkheid. De RCC stelde hem in het gelijk: in het ontbijtgraan zitten immers nauwelijks hazelnoten en geen amandelen. “In de markt voegen ze daarom soms een smaakdisclaimer toe bijvoorbeeld ‘met hazelnootsmaak’”, vertelt Hoogenraad.

Mars ging in de fout bij de limited Edition M&M’s Peanut & Hazelnut. De fabrikant vergat te vermelden hoeveel hazelnoten in het product zaten. De RCC bevestigt de onzorgvuldigheid, maar omdat het slechts een kleine oplage betreft, krijgt de klager geen gelijk.

Kindermarketing

Kindermarketing staat nog steeds op de radar, constateert advocate Ebba Hoogenraad. Zo wil de Alliantie Stop Kindermarketing van de voedingsmiddelenbedrijven geen enkel kinderidool meer zien in hun uitingen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen (FNLI) Industrie diende een voorstel in bij de RCC dat voedingsbedrijven per 1 januari 2019 helemaal geen kinderidolen meer gaan gebruiken. Mars besloot al veel eerder om helemaal geen reclame te maken gericht op kinderen onder de twaalf.

Al die initiatieven van de voedingsindustrie ten spijt vraagt de Alliantie Stop Kindermarketing aan de Tweede Kamer toch om wetgeving. Hoogenraad begrijpt dit niet. “Voedingsbedrijven leggen zich strengere regels op dan de RCC-code voorschrijft en toch roept de alliantie op tot wetgeving.”

Transparantie ingewikkeld

Transparantie is ingewikkeld en er zijn veel regels, aldus de juriste. “De consument is zeer kritisch op misleiding. Reclame maken mag, maar blijf dicht bij de waarheid”, adviseert ze. Niet voor niets nemen steeds meer voedingsbedrijven juristen in dienst, signaleert de advocate.

Kabouter Plop

Gelukkig mogen er ook nog veel dingen wel. Een afbeelding van een niet bekend figuur op een verpakking? Geen probleem. En een koekje in de vorm van kabouter Plop is dat toegestaan? Tot opluchting van de vragensteller op het Food Law Event antwoordt Hoogenraad ook op deze vraag bevestigend.

Bekijk de complete presentatie van Ebba Hoogenraad op het Food Law Event op 21 juni hieronder (40 minuten):

 

De sheets van de presentatie:

Foto's

Reageer op dit artikel