nieuws

VMT 7: Update rondom regelgeving etiketteren

Wetgeving & Toezicht

VMT 7: Update rondom regelgeving etiketteren

Tegen welke vraagstukken loopt de levensmiddelenindustrie aan bij etikettering? Hoe ontwikkelt de wet- en regelgeving zich hieromtrent. Lees het in de zojuist verschenen VMT 7. Daarin komen onder meer productinnovatie, voedingsclaims, keurmerken, allergenen, beschermde benamingen, bijhouden van productinformatie en de voedingswaardetabel uitgebreid aan de orde.

Regelgeving voor etiketten tiert welig

WetgevingDe Europese wet- en regelgeving voor etikettering is in ruim zeven jaar uitgegroeid tot een omvangrijk systeem van voorschriften en regels. Vorig jaar is er niet veel aan toegevoegd en de verwachting is dat dit ook komend jaar niet gebeurt. Wel worden onduidelijkheden en onvolledigheden aangepakt. Lees het artikel in VMT 7.


Vergeet beschermde benaming niet

In Europa zijn veel benamingen voor landbouwproducten en levensmiddelen beschermd. Alleen producten die voldoen aan de strenge eisen uit het productdossier mogen gebruikmaken van de bijbehorende beschermde naam. In het dossier staat bijvoorbeeld tot in detail beschreven op welke manier het product moet worden gemaakt en – belangrijker nog – waar het vandaan komt. Lees het artikel in VMT 7.


Etiket niet langer bron van waarheid

online boodschappenProductinformatie is in de gedigitaliseerde wereld een enorme uitdaging voor fabrikanten. Want wie beschikt over de recentste receptuur, voedingswaarden, allergenen en ingrediënten? Deze informatie centraal bijhouden is net zo’n uitdaging als deze data beschikbaar stellen aan alle externe partijen. Maar onmogelijk is het zeker niet.


De kunst van bewust kopen

Het is van maatschappelijk belang dat Nederlanders er een bewustere levensstijl op nahouden. Overheid, producenten en retailers dienen de consument hierbij te helpen en te stimuleren zonder betutteling. Lees de column in VMT 7

‘Regelgeving remt gezonde innovaties’

Ondernemer Willem Sodderland zet met zijn bedrijf Seamore producten in de markt op basis van zeewier. “Er verschijnen steeds meer onderzoeken die de gezonde werking van de ingrediënten in zeewier aantonen, maar dat op verpakkingen en in productinformatie vermelden is niet altijd mogelijk.”

Verder nog in VMT 7:

  • NVWA-topman Rob van Lint over handhaving in voedingsmiddelensector
  • Hoe gebruik je alcohol op levensmiddelen?
  • Wat moet en mag in de voedinswaardetabel?
  • Wereldwijd grote verschillen in allergenenwetgeving
  • Diepvriesproducten bekijken in 3D
  • Vertrouwen winnen met transparantie
  • Wetenschap vertaald naar wetgeving voor glycidylesters

Vind de compleet door te bladeren VMT 7 hier. Geen abonnement? Waar wacht u nog op? Vraag er hier een aan.

Food Law Event: In één dag bijgepraat over levensmiddelenwetgeving en etikettering

Wat kan en mag u nog zeggen over uw producten? Van overheid tot blogger, iedereen roept van alles over voeding, maar hoe zet de industrie zelf vandaag de dag haar verhaal neer? Het antwoord op deze vragen en meer, hoort u tijdens het Food Law Event op 21 juni in het Miele Experience Center te Vianen. Hier vindt u het complete programma van het event. Reserveer deze datum in uw agenda en schijf u snel hiervoor in.

Reageer op dit artikel