nieuws

Europese Commissie volop in discussie over stoplichtsysteem

Wetgeving & Toezicht

Europese Commissie volop in discussie over stoplichtsysteem

De Europese Commissie en het Europees Parlement werken hard om levensmiddelenwetgeving waar nodig aan te passen of te verduidelijken. Zo is er bijvoorbeeld volop discussie over de front-of-pack-etikettering. Op het Food Law Event op 21 juni in Vianen is er volop aandacht voor dit onderwerp.

Ook voor 2018 doen de Europese Commissie en het Europees Parlement veel om de etikettering regelgeving waar nodig aan te passen en te verduidelijken.

Houdbaarheid en voedselverspilling

De acties en discussies die op dit punt worden gevoerd, gaan bijvoorbeeld over de verplichte THT/TGT-datum en de impact daarvan op voedselverspilling, de nadere regulering van dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 procent (voedingswaardevermelding en lijst van ingrediënten) en de oorsprongsbenaming van een primair ingrediënt. Voor dit laatste is een conceptverordening opgesteld op grond van artikel 26, derde lid VIC-verordening.

Stoplichtsysteem

Daarnaast is er een levendige discussie over front-of-pack voedingswaardevermelding, bijvoorbeeld met een stoplicht-logo. Hierover is door de Europese Commissie op Europees niveau een discussie gestart.

Mondelez en Unilever

Grote voedingsmiddelenproducenten, waaronder Unilever en Mondelez, hebben al een pilot opgezet voor een Evolved Nutrition Label. Deze discussie wordt dit jaar nog verder gevoerd.

Food Law Event

Advocaat Victor van Ahee van Loyens & loef is één van de sprekers op het Food Law Event dat op 21 juni plaatsvindt in het Miele Experience Centre in Vianen. Hij vertelt hoe voedingsbedrijven hun weg kunnen vinden in de weg van verplichte en niet verplichte voedingsinformatie.

Reageer op dit artikel