nieuws

‘Regelgeving remt gezonde innovaties’

Wetgeving & Toezicht

‘Regelgeving remt gezonde innovaties’

Ondernemer Willem Sodderland zet met zijn bedrijf Seamore producten in de markt op basis van zeewier. “Er verschijnen steeds meer onderzoeken die de gezonde werking van de ingrediënten in zeewier aantonen, maar dat op verpakkingen en in productinformatie vermelden is niet altijd mogelijk.”

Sodderland begon als start-up drie jaar geleden met de lancering van zeewierpasta. Naast pure (100 procent zeewier) producten zoals zeewiertagliatelle en -bacon, zien nu ook samengestelde producten met 50 procent zeewier (wakame, himanthalia elongata, palmaria palmata) zoals wraps en brood het daglicht. Seamore oogst het zeewier niet zelf, maar werkt daarvoor samen met partners in Ierland en Frankrijk. Daar wordt het zeewier geoogst, gewassen en gedroogd op de juiste, relatief lage, temperatuur, waardoor er een laag percentage vocht in het product blijft en de nutritionele waarde behouden.

Lastig communiceren

Sodderland: “Zeewier heeft veel vezel, weinig calorieën en een heel breed scala aan micronutriënten, waarvan omega 3 en jodium belangrijk zijn. Heel belangrijk is alginaat, een extreem langzaam koolhydraat dat zo langzaam verteert dat het zich bijna als een voedingsvezel gedraagt. Daarnaast vermindert het je hongergevoel en houdt het de opname van vet uit je maaltijd tegen. Maar de claimsverordening staat het niet toe dat we de gezondheidseigenschappen van alginaat ook op verpakkingen vermelden. Er is geen goedgekeurde EFSA-claim voor alginaat. Om een claim goedgekeurd te krijgen, moet er bij EFSA eerst een dossier met grote gevalideerde onderzoeken worden ingediend, maar dat kost veel tijd en geld. Een klein bedrijf zoals wij ontbreekt het aan middelen en tijd.”

Food Law Event 21 juni

Meer horen van Willem Sodderland over dit onderwerp kan op het Food Law Event op donderdag 21 juni. Daar spreekt hij onder meer over de uitdagingen die een kleine voedingsmiddelenspeler kan tegenkomen als het gaat om de communicatie van gezondheidsvoordelen. Bekijk het gehele programma van het Food Law Event hier. Of meld u direct hier aan.

Een uitgebreider artikel over dit onderwerp vindt u in de aankomende editie van VMT, nummer 7. Geen abonnement? Vraag er hier een aan.

Video

Hieronder een video waarin Sodderland kort uitlegt waar hij met zijn zeewierproducten tegenaan loopt als het aankomt op wetgeving.

Reageer op dit artikel