nieuws

Food Law Event: In één dag bijgepraat over levensmiddelenwetgeving en etikettering

Wetgeving & Toezicht

Food Law Event: In één dag bijgepraat over levensmiddelenwetgeving en etikettering

Wat kan en mag u nog zeggen over uw producten? Van overheid tot blogger, iedereen roept van alles over voeding, maar hoe zet de industrie zelf vandaag de dag haar verhaal neer? Het antwoord op deze vragen en meer, hoort u tijdens het Food Law Event op 21 juni in het Miele Experience Center te Vianen.

Op deze dag komen zo’n 150 professionals uit de voedingsmiddelenindustrie samen om kennis uit te wisselen over nieuwe en bestaande wetgeving met dit jaar de volgende onderwerpen op het menu:

  • Etikettering anno 2018: De weg vinden in de jungle van verplichte en onverplichte voedselinformatie
  • Beschermde benamingen: Wist u dat Tequila binnenkort misschien een beschermde naam wordt?
  • Voedings- en gezondheidsclaims: Natural versus functional foods
  • Het beleid binnen Nederland en de EU: Hoe om te gaan met verschillen tussen nationale en Europese wetgeving en internationale normen?
  • Allergenencommunicatie: schipperen tussen nationale verschillen in een internationale setting

Hot topics in food law

Ebba Hoogenraad kleurWe beginnen de dag met een snel en sprankelend overzicht: wat bracht het afgelopen jaar aan nieuwe ontwikkelingen? Ebba Hoogenraad, advocaat Hoogenraad & Haak neemt ons mee langs deze ‘hot topics in food law’. Van ‘natuurlijk’ tot ‘hazelnoten’-muesli: what’s in a name? Helpt  de ‘smaak’-disclaimer? Gaat de influencer vrijuit? Ook de nieuwste reclameregels bij kidsmarketing komen aan bod en een update over de alcoholregels.

Wie mag wat beweren over voeding?

Loek PijlsVervolgens is het podium voor voedingswetenschapper Dr. Loek Pijls van Loekintofood. Pijls neemt een schat aan praktijkervaring en kennis over wetgeving en communicatie mee vanuit onder meer Coca-Cola, Nestlé, ILSI Europe, Gezondheidsraad, VU Amsterdam en RIVM. Hij gaat onder meer in op de vraag wie wat mag beweren over voeding. Want van overheden tot bloggers: iedereen roept van alles over voeding, maar hoe zet de industrie zelf vandaag de dag haar verhalen neer?

Beschermde benamingen

vegetarische slagerNa de koffiepauze splits het programma zich uiteen in een tweetal parallelsessies. Een sessie gaat over beschermde benamingen en hun voorwaarden. Welke beschermde namen en aanduidingen kennen we allemaal en wanneer kun je ze gebruiken? Van gehakt (mag ‘vegetarisch gehakt’ nou wel of niet?) tot Australische wijnen. Met onder meer Niko Koffeman (De Vegetarische Slager) als spreker. Sessievoorzitter: Sarah Arayess, Hoogenraad & Haak advocaten. Meer over deze sessie hier.

Natural versus functional foods

Bart veldkamp en moederWat is nu eigenlijk natuurlijk? Voor fabrikanten is het niet eenvoudig dit te bepalen, omdat er niet een eenduidig kader bestaat voor natuurlijke voeding. Verder benadrukken zij ook graag dat voeding bepaalde functionele aspecten heeft. In een tweetal sessies over dit onderwerp wordt het juridisch kader voor natuurlijke en functionele producten geschetst en getoond producenten dit in de praktijk toepassen. Sprekers zijn onder meer Erik Dam (NutriLeads), oud-schaatser Bart Veldkamp (I am Bart’s), Willem Sodderland (Seamore) en Jos Nelissen (Newtricious en Startup Business Advisors). Sessievoorzitter: Karin Verzijden, Axon Advocaten. Meer over deze sessies hier: deel 1 en deel 2.

Verschillen tussen nationale en Europese wetgeving en internationale normen

vwsOm grote verschillen in levensmiddelenwetgeving van lidstaten weg te nemen, is ooit bedacht om wetgeving op Europees niveau te harmoniseren. Echter er zijn nog steeds verschillen tussen Europese lidstaten. Hoe kan dat? Hoe zit het met het Europese principe van wederzijdse erkenning en vrij verkeer van goederen? Want mag een product dat in één lidstaat rechtmatig op de markt is, wel in een andere lidstaat zomaar verboden worden? Sprekers in deze sessie: Yvonne Dommels (Unilever) en Inge Stoelhorst (Ministerie VWS). Sessievoorzitter: Barbara Mutsaers, AKD Advocaten. Meer over deze sessie hier.

Allergenencommunicatie: schipperen tussen nationale verschillen in een internationale setting

allergeenAls het gaat om risicobeoordeling en handhaving op allergenen dan zijn er grote verschillen tussen landen. De referentiewaarden In welk opzicht verschillen de Nederlandse, Belgische en de VITAL referentiewaarden en waarom? Hoe als industrie om te gaan met deze verschillen? In deze sessie komt Joyce de Stoppelaar (NVWA) vragen beantwoorden over het toezicht en handhaving bij allergenencommunicatie in Nederland. Verder ervaringen van Guurtje Kok, Group Quality Manager bij producent Perfetti Van Melle. Sessievoorzitter: Marjan van Ravenhorst, Allergenen Consultancy. Meer over deze sessie hier.

Etikettering: De weg vinden in de jungle van verplichte en onverplichte voedselinformatie

etiket-allergenenDeze sessie gaat over de ins en outs rondom etikettering anno 2018. Welke ontwikkelingen in het etiketteringslandschap en welke nieuwe uitdagingen en kansen zijn er voor aanprijzingen. Inge Stoelhorst (VWS), gaat in op een aantal specifieke ontwikkelingen zoals voor alcoholische dranken en herkomstetikettering. Verder komt het actieplan etikettering van levensmiddelen en de evaluatie daarvan ter sprake. Marloes Kneppers (FNLI) gaat in op vijf dilemma’s die op het raakvlak van eerlijk etiketteren en consumentenwensen liggen. Sessievoorzitters: Victor van Ahee en Natasja Brusik van Loyens & Loeff Advocaten. Meer over deze sessie hier.

Schrijf u snel in

Het evenement, waar zo’n 150 professionals uit de voedingsmiddelenindustrie op af komen, wordt hoog gewaardeerd. De bijeenkomst is bestemd voor directies en management van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, regulatory affairs, kwaliteitsmedewerkers, productontwikkelaars, beleidsmedewerkers, belangenbehartigers, rechtsprekende organen en raden, advocatenkantoren, toezichthouders en adviseurs. Bekijk het hele programma hier. Aanmelden kan hier.

 

Reageer op dit artikel