nieuws

Merkproducten staan niet in de Schijf van Vijf

Wetgeving & Toezicht

Merkproducten staan niet in de Schijf van Vijf

Fruitfunk, een producent van fruitsnoep, stuurde donderdag 8 maart op verzoek van het Voedingscentrum een rectificatie van een eerder gestuurd persbericht. In het eerder gestuurde persbericht meldde het fruitsnoepbedrijf dat hun fruitsnoep door het Voedingscentrum erkent was als product voor in de Schijf van Vijf onder de categorie ‘groente en fruit’. Dit suggereerde dat hun product in de Schijf van Vijf stond. Dit bleek echter niet waar.

Volgens het Voedingscentrum staan merkproducten niet in de Schijf van Vijf. Merkloze producten (vers fruit, gedroogd fruit) wel. Bovendien mag een fabrikant volgens de wetgeving niet claimen dat een product in de Schijf van Vijf staat.

Het Voedingscentrum

Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, erkent dat Fruitfunk twee producten heeft voorgelegd en zegt daarbij ‘De schoolbar bestaat uit ingrediënten die in de Schijf van Vijf staan en voldoet daarmee aan de criteria van de Schijf van Vijf; mits het om maximaal 20 gram gedroogd fruit per portie gaat. Het andere product voldoet niet aan de criteria. De overige producten zijn niet aan ons voorgelegd. Verder zullen wij nooit merknamen in de Schijf van Vijf plaatsen.’ De woordvoerder vindt het belangrijk om te benadrukken dat ‘gedroogd fruit slechts in een beperkte hoeveelheid van maximaal 20 gram per dag mee kan tellen als fruit, het kan nooit volledig vers fruit vervangen.’

Richtlijnen Gezondere Kantines

De twee voorgelegde producten voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantine. ‘Daar komen producten in voor als tussendoortjes zoals een klein koekje, een waterijsje of een kleine hoeveelheid chips, die niet in de Schijf van Vijf zitten, maar die je wel kunt eten als je het niet te veel en niet te vaak eet.’ Aldus de woordvoerder. Fruitfunk geeft aan blij te zijn met de positieve beoordeling van twee producten binnen de richtlijnen Gezonde Kantine ‘uiteraard blijven wij doorgaan met onze missie, kinderen op een verantwoorde manier te laten snoepen.’

Reageer op dit artikel