nieuws

Jumbo wint Gouden Windei met Goudeerlijk boerenmaisbrood

Wetgeving & Toezicht

Jumbo wint Gouden Windei met Goudeerlijk boerenmaisbrood

Jumbo sleept het Gouden Windei in de wacht voor het meest misleidende product van 2017. Dit meldt consumentenorganisatie Foodwatch die deze competitie organiseert. Vorig jaar won Healthy People Blauwe bosbes en framboos.

In de door Foodwatch uitgeschreven publieksverkiezing stemde 31% van de 15.000 deelnemers op Jumbo Goudeerlijk maisbrood van de in totaal zeven genomineerde producten.

Maismeel

Jumbo bakte het maisbrood zonder maïsmeel. De supermarktketen voegde alleen wat maisstukjes toe ter decoratie en het brood krijgt een maisachtig geel kleurtje door de toevoeging van kurkuma, aldus Foodwatch. Jumbo reageert dat Goudeerlijk Boerenmais het predicaat ‘maisbrood’ verdient. Dat de supermarkt geen maismeel gebruikt heeft een reden.

Bakkwaliteit

“We gebruiken bewust geen maïsmeel in het brood, omdat dit de bakkwaliteit niet ten goede komt. Maïs bevat namelijk geen gluten en dat heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het deeg”, zegt een woordvoerder. Jumbo staat dan ook volledig achter het product, benadrukt de zegsvrouw. Foodwatch begrijpt de redenering, maar snapt niet waarom Jumbo het brood dan als ‘goudeerlijk’ verkoopt. Jumbo is het enige van de zeven genomineerden dat zijn product niet aanpaste na kritiek van Foodwatch.

Aldi, Unilever en Albert Heijn

Nummer twee in de Gouden Windei-verkiezing Aldi gaf aan zijn kalfsleverworst zonder kalfslever aan te passen. De supermarkt vervangt het varkensvlees door kalfslever met Eén Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Een andere genomineerde, Unilever zegt toe het suikergehalte van de ketjap manis goud te halveren. Verder haalt Albert Heijn ‘vezelrijk’ uit de naam van zijn minst vezelrijke ‘Muesli vezelrijk.’

Foodwatch erkent dat de verkiezing van het Gouden Windei successen brengt, bedrijven willen immers niet te boek staan als misleider. Toch zijn er nog steeds misleidende producten in de supermarkten te vinden, stelt de consumentenorganisatie.

Reageer op dit artikel