nieuws

Column: Verklaring NVWA is absoluut uniek

Wetgeving & Toezicht

Column: Verklaring NVWA is absoluut uniek

De NVWA plaatste woensdag een verklaring op haar website waarin wordt ingegaan op de ‘rel’ rondom de Vegetarische Slager. Een dergelijke verklaring van de NVWA is absoluut uniek te noemen.

De commotie rondom de Vegetarische Slager gaat nog even door. De NVWA plaatste woensdag een verklaring op haar website over het Project Misleidende Etikettering, waarin ook wordt ingegaan op de ‘rel’ rondom de Vegetarische Slager. Uit deze verklaring blijkt dat NVWA enkel een klacht over de website van de Vegetarische Slager heeft beoordeeld en vervolgens (alleen) voor die overtreding een waarschuwing heeft verstuurd. Op de website zouden namelijk producten staan als boterhamworst, beefreepjes en kipshoarma zonder dat hierbij vermeld werd dat het gaat om vegetarische producten.

Bovendien leken de producten op échte vleesproducten. Dit is misleidend, volgens NVWA. NVWA linkt in de verklaring zelfs door naar een screenshot van de bewuste misleiding op de website van de Vegetarische Slager.

De waarschuwing die de Vegetarische Slager heeft ontvangen gaat dus uitdrukkelijk niet over de etikettering van producten als Kipstuckjes of Visvrije Tonyn, aldus NVWA. Op dit laatste kreeg de NVWA afgelopen dagen bijzonder veel kritiek te verduren. De Vegetarische Slager zou de misleidende vermeldingen op de website inmiddels hebben aangepast. Al met al: een flinke (PR) storm in een glas water.

Ik ben ondertussen erg nieuwsgierig naar de eerste waarschuwingsbrief: wat stond daarin? Een ding is zeker: een dergelijke verklaring van de NVWA is absoluut uniek te noemen. De Vegetarische Slager reageert opgelucht op Twitter en merkt eveneens op: “En we zijn andermaal #trending @ Twitter. Wie had gedacht dat discussie over misleiding zoveel gevoelens kon oproepen!”

Auteur: Sarah Arayess, advocaat health, beauty & food law bij Hoogenraad & Haak, kennispartner van VMT.

 


Reageer op dit artikel