nieuws

VVD-Kamerlid over Schnitzelgate: “Alles werd enorm opgeblazen”

Wetgeving & Toezicht

VVD-Kamerlid over Schnitzelgate: “Alles werd enorm opgeblazen”

VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs verbaast zich over de commotie die ontstond nadat hij en collega-parlementariër Helma Lodders afgelopen week Kamervragen stelden over de vleesbenamingen van vegetarische producten. We willen gewoon dat alles klopt wat er op het etiket staat, aldus de liberalen.

“We letten op de actualiteit. Als er geen reces was dan was alles nooit zo opgeblazen”, reageert VVD’er Erik Ziengs op Schnitzelgate.

Schnitzelgate

Op Twitter ontstond #Schnitzelgate nadat er commotie ontstond toen Ziengs en Lodders afgelopen week Kamervragen stelden over de vleesbenamingen van sommige vegetarische producten zoals vegetarische schnitzels bijvoorbeeld. De twee zouden dit graag anders zien, want consumenten kunnen hierdoor in verwarring raken. Achteraf bezien klopte de timing van de Kamervragen niet helemaal, concludeert Ziengs.

Als hij en Lodders dit zouden doen na afloop van het Kamerreces dat nog tot de derde week van januari loopt, had niemand hier acht op geslagen, denkt de parlementariër. Het bericht in de media dat de Duitse Landbouwminister Christian Schmidt vleesaanduidingen voor vegetarische producten zou gaan verbieden, zagen Ziengs en Lodders als een mooie aanleiding om ook hun punt te maken.

Misleidende etiketten

“Het gaat ons er om dat wat er op etiket staat, klopt met de inhoud van het product en er geen verwarring ontstaat”, zegt Ziengs. Hij wil ook niets weten van een verbod van het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten, de VVD is immers niet van de betutteling maar juist van de zelfregulering, aldus de volksvertegenwoordiger.

“Minister Edith Schippers ( van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet gewoon met de branche om tafel om de etikettering goed te regelen om zo misleiding tegen te gaan.”

Ziengs benadrukt te allen tijde misleiding tegen te willen gaan. “Als er bijvoorbeeld een grote aardbei op de verpakking staat en er zit nauwelijks aardbei in dan wordt de consument belazerd.”

Kamervragen CDA

Wist Ziengs trouwens dat CDA-Kamerlid Jaco Geurts in 2012 ook Kamervragen stelde over de vleesnamen van veel vegetarische producten? “Ha, ha nee, dat wist ik niet.”

“Dat is trouwens grappig, want een oud-parlementariër van het CDA sloeg me op Twitter met dit onderwerp om de oren. Maar de christendemocraten denken er blijkbaar net zo over. Ik zal ze er in de Tweede Kamer eens op wijzen.” 

Reageer op dit artikel