nieuws

VWS-minister Bruno Bruins: maatregelen bij Offerman nodig om listeriabesmetting vleeswaren

Voedselveiligheid & Kwaliteit

De listeriabesmetting die drie mensen en een ongeboren kind fataal zijn geworden, is “vreselijk” en “heel ernstig”, zegt minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij zint op maatregelen bij Offerman. De vleesproducent zelf stelt dat het “terughalen van de vleeswaren nu prioriteit heeft.”

VWS-minister Bruno Bruins: maatregelen bij Offerman nodig om listeriabesmetting vleeswaren
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bruins stelt dat de diensten die de veiligheid van het Nederlandse voedsel bewaken, “goed functioneren.” Hij zegt dit naar aanleiding van een listeriabesmetting van vleeswaren afkomstig van Offerman uit Aalsmeer.

NVWA

“Er is altijd een klein risico in ons eten dat mensen er ziek van worden of erger”, zegt de minister. Toezichthouder NVWA doet goed zijn werk, maar het valt soms niet mee om de bron van een gevaarlijke ziektekiem of vervuiling te vinden. Bruins vindt het “belangrijk” dat de NVWA “snel” heeft kunnen besluiten de met listeria besmette vleeswaren terug te roepen.

Het is duidelijk dat er bij vleeswarenproducent Offerman “maatregelen moeten worden genomen”, zegt de minister.

Offerman

Offerman vertelt dat de aandacht nu volledig ligt op het terughalen van met listeria besmette vleeswaren. Ook spant het bedrijf met de hoofdvestiging in Almelo zich in om “nieuwe productiestromen te creëren om de markt weer zo snel mogelijk te voorzien van vleeswaren”. Volgens een woordvoerster wordt er nu gekeken of de weggevallen productie elders opgevangen kan worden.

Listeriabesmetting

Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag “per direct” na de aanwijzing van een bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.

De terughaalactie is ook donderdag van start gegaan. Dat supermarkten alle vleesproducten van Offerman uit de schappen halen, kwam voor het bedrijf onverwacht, zei directeur Arjen Vonk van Offerman tegen de NOS.

De fabriek van Offerman in Borculo draait de komende tijd extra productie meldt het AD.

Lege schappen bij Jumbo vanwege de recall van vleeswaren afkomstig van Offerman in Aalsmeer.

Ter Beke

Moederbedrijf  Ter Beke van Offerman stelt dat de mogelijke listeriabesmetting en de terugroepacties allen betrekking hebben op producten uit de fabriek van Offerman in Aalsmeer. De vleeswarenproducent wil momenteel niet ingaan op de te verwachten financiële schade. Het Belgische moederbedrijf Ter Beke kan eveneens geen inschatting geven van de financiële impact.

Vanwege de listeria in vleeswaren afkomstig van Offerman in Aalsmeer vielen drie doden en kreeg één vrouw een miskraam. Ter Beke, Offermans moederbedrijf zegt hierover in een persbericht: “We staan momenteel in contact met de relevante autoriteiten en we staan volledig achter verder onderzoek.”

Ook benadrukt Ter Beke: “Offerman zal zelf de nodige acties ondernemen en verleent haar volledige medewerking aan de bevoegde autoriteiten.” Het Belgische concern vertelt er niet bij welke acties dit dan zijn.

Reageer op dit artikel