Vernieuwde versie FSSC 22000-norm is in mei verschenen

Vernieuwde versie FSSC 22000-norm is in mei verschenen
32720390 - folder tabs with focus and blur effect. business concept image for illustration of quality management system.

KENNISPARTNER - In mei is een nieuwe versie van de FSSC 22000-norm verschenen. Versie 4.1 is vervangen door versie 5. In deze bijdrage wordt aangegeven wat de grootste veranderingen zijn en wanneer de upgrade naar de nieuwe versie moet plaatsvinden.

Met het uitkomen van de nieuwe norm ISO 22000: 2018, kon het niet uitblijven dat er ook een nieuwe versie van de FSSC 22000 zou komen. De nieuwe versie van de FSSC 22000-norm is dan ook aangepast naar de high level-structuur waar inmiddels al veel managementsystemen aan voldoen. Er wordt bij deze high level-structuur gebruikt gemaakt van een uniforme opzet van managementsystemen. Dit maakt het voor certificaathouders eenvoudiger om hun huidige systeem uit te breiden naar nieuwe versies of zelfs nieuwe normen, zonder dat reeds gedocumenteerde managementsystemen opnieuw geschreven hoeven te worden.

Ook strategische risico’s benoemen

Bovengenoemde wijziging houdt bijvoorbeeld concreet in dat de risico’s zijn gesplitst. Niet alleen de operationele risico’s op het gebied van voedselveiligheid - gerelateerd aan HACCP – moeten worden benoemd, maar ook de strategisch gerelateerde risico’s. Denk bijvoorbeeld aan hoe om te gaan met innovaties, maar ook het waarborgen van de continuïteit van de organisatie is belangrijk.

Aandacht voor continue verbetering

In de nieuwe versie 5 van de FSSC 22000-norm moet ook beschreven worden hoe de organisatie leert van de fouten die gemaakt worden. Zowel op operationeel als wederom op strategisch gebied moet zichtbaar worden dat de organisatie een continue verbetering borgt.

Maak een stakeholder analyse

Een belangrijke toevoeging is ook de stakeholder analyse. Wie zijn de stakeholders? Medewerkers, leveranciers, afnemers, maar ook bijvoorbeeld de NVWA. Welke aspecten van deze stakeholders zijn van belang om mee te nemen in strategisch opzicht, maar zijn ook van belang voor de productie-omgeving. Welke eisen stelt bijvoorbeeld een retailer aan de organisatie bij een recall?

In de nieuwe FSSC 22000-norm is ook aandacht voor het voldoen aan GFSI-eisen, alleen op het moment van dit schrijven is nog niet duidelijk wat de impact hiervan zal zijn.

“Wanneer moet ik aan de nieuwe norm voldoen?”

De certificerende organisaties hebben tot 1 januari 2020 de tijd om geaccrediteerd te worden voor de nieuw versie 5 van de FSSC 22000-norm. Dit betekent dat organisaties die in 2019 nog op willen gaan voor een FSSC-certificaat nog tegen versie 4.1 van de norm gecertificeerd worden, tenzij de certificerende organisatie eerder geaccrediteerd is voor versie 5, dan kan ook tegen versie 5 geaudit worden. Vanaf 1 januari 2020 móet iedere organisatie geaudit worden tegen versie 5 van de norm. Voor bestaande certificaten zal dus ook in 2020 een upgrade-audit plaatsvinden voor versie 5. In een schema kort weergegeven:

Afgifte oude versie 4.1 FSSC-certificaten →  tot uiterlijk 1 januari 2020

Audits tegen de oude versie 4.1 FSSC-norm →  tot uiterlijk 1 januari 2020

Eerste audit en uitgifte nieuwe versie 5 FSSC-certificaten →  wanneer certificerende organisatie geaccrediteerd is (uiterlijk 1 januari 2020)

Uiterlijk upgrade-audit naar versie 5 FSSC-certificaat →  31 december 2020

In de komende maanden zullen de certificerende organisaties u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en u informeren over de impact van de nieuwe versie voor uw organisatie.

Auteur: Dirk Regenboog, Key Account Manager bij Bureau Veritas, kennispartner van VMT

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel 3-MCPD in margarine

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel 3-MCPD in margarine

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: Belgische recalls en waarschuwingen...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.