nieuws

‘NVWA moet opgaan in nationale inspectie’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

‘NVWA moet opgaan in nationale inspectie’

Voedselautoriteit NVWA is één van de controlerende instanties die volgens Pieter van Vollenhoven moet opgaan in een centrale organisatie. In zijn boek Oproep van een Waakhond pleit hij voor de oprichting van een nationale veiligheidsinspectie.

De nationale veiligheidsinspectie moet worden opgericht vanuit de bestaande inspecties. Met een nieuwe overkoepelende organisatie denkt Van Vollenhoven dat er beter toezicht wordt gehouden op de dagelijkse gang van zaken in alle sectoren, meldt Bakkerswereld.

Als voorbeelden waar inspectie faalde noemt de bijzonder hoogleraar risicomanagement de cafébrand in Volendam, de vuurwerkramp in Enschede en het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol.

Toezicht voedselveiligheid

Volgens Van Vollenhoven moet ook de NVWA hierin opgaan. Dit is de instantie die onder meer toezicht houdt op de voedselveiligheid. Van Vollenhoven denkt dat zo’n centrale organisatie onafhankelijker is dan de losse inspecties.

De inspecteurs zouden verder van de materie afstaan en altijd willen dat alle regels worden gevolgd. Er wordt dan geen oogje meer dicht geknepen, wat nu nog vaak gebeurt volgens Van Vollenhoven. Hij ziet de Onderzoeksraad voor Veiligheid waar hij zelf voorzitter van was als een belangrijk voorbeeld. 

Reageer op dit artikel