nieuws

Dutch Spices eerste Europese bedrijf met SimplyOK certificaat

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Dutch Spices eerste Europese bedrijf met SimplyOK certificaat

Dutch Spices, leverancier van onder andere kruidenmixen, sauzen en marinades, heeft als eerste bedrijf in Europa het SimplyOK certificaat ontvangen. Dit certificaat is de nieuwste standaard voor allergenenmanagement in de voedingsmiddelenindustrie.

Verkeerde declaratie van allergenen is wereldwijd de grootste oorzaak van recalls. Een goed allergenenmanagement is daarom erg belangrijk. Het certificatieschema SimplyOK beoordeelt het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk. Het is geen ‘vrij-van’ keurmerk, maar biedt afnemers de waarborg van een gedegen onderbouwing. In de VMT-editie over allergenen leest u er meer over.

Afgelopen zomer zijn meerdere bedrijven gestart met de audit voor verkrijgen van het keurmerk. Dutch Spices is het eerste bedrijf in Europa dat het keurmerk mag voeren, vertelde Thédor van de Vleuten aan VMT tijdens de Health Ingredients Europe in Frankfurt.

Maatregelen

Om allergeenveilig te produceren neemt het bedrijf een enorm aantal maatregelen. De fabriek produceert kruidenmixen, sauzen en marinades zonder de 14 allergenen vanuit de wetgeving aangevuld met 10 vanuit de Leda-lijst. Daarnaast hanteert Dutch Spices een risico-analyse per grondstof en per leverancier nog voordat de grondstoffen de fabriek binnenkomen.

Etiketten worden met speciale allergeenveilige (en vrij van dierlijke ingrediënten) lijm vastgemaakt. Ook handschoenen bevatten niet het gebruikelijke tarwe- of maiszetmeel (nodig om plakken te voorkomen). Ook is er een speciaal opgeleid productieteam voor deze fabriek.

Om het SimplyOK certificaat te verkrijgen moest Dutch Spices alsnog de recepturen doorrekenen om te laten zien dat ze onder de Vital-norm vallen, hoewel de fabriek reeds allergeenveilig is. Het bedrijf bepaalt ook de dosering in de receptuur en consumptiegrootte zodat hun afnemers automatisch voldoen aan de Vital-normen.

Nieuwe naam

Dutch Spices maakte ook bekend dat het bedrijf gaat fuseren met zusterbedrijf Epos onder de nieuwe naam EPOS Food Family. Dutch Spices blijft als merk wel allergeenveilige producten aanbieden.

Reageer op dit artikel