nieuws

NVWA: grootschalige recalls in aantocht vanwege listeria in Hongaarse diepvriesgroenten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA: grootschalige recalls in aantocht vanwege listeria in Hongaarse diepvriesgroenten

De NVWA verwacht een grote hoeveelheid recalls en publiekswaarschuwingen vanwege producten die mogelijk met listeria besmette diepvriesgroenten bevatten. De diepvriesgroenten komen uit de Hongaarse fabriek van fabrikant Greenyard.

De Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) meldt op zijn website dat in verschillende Europese landen waaronder Nederland producten met mogelijk met listeria besmette diepvriesgroenten op de markt zijn gebracht.

Listeria-uitbraak

Het gaat om een listeria-uitbraak in de Hongaarse productielocatie van Greenyard die begon in juni 2015. Deze trof meerdere Europese landen. De Hongaarse overheid heeft de productie inmiddels stilgelegd.

Het is nog niet bekend hoeveel besmette producten op de Nederlandse markt zijn gekomen. “We hebben nog geen beeld van de schaal van de terugroepacties. Maar gezien de lange periode van de listeria-uitbraak (drie jaar, red) zal het gaan om grote recalls en veel publiekswaarschuwingen”, verwacht NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek.

Listeria-doden

In Denemarken, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Oostenrijk werden voor zover bekend sinds 2015 47 mensen ziek. Negen van hen overleden. In Nederland zijn geen ziektegevallen gemeld.

Uit grootscheeps langdurig Europees onderzoek van EFSA blijkt een verband tussen de Europese ziektegevallen en de Hongaarse fabriek. “Daarmee is niet gezegd dat alle producten besmet zijn. Daarom spreken we van een mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes”, zegt Mastenbroek.

Incubatietijd

De reden waarom het onderzoek zo’n drie jaar duurde, komt door de lange incubatietijd van listeria. Pas na zeventig dagen krijgt de consument last van ziekteverschijnselen. “Het duurt even voordat je alles in kaart hebt gebracht en de link hebt gemaakt met de besmettingsbron .”

Maïs

Op basis van de beschikbare informatie blijkt dat de listeriabesmetting plaatsvond in de Hongaarse productielocatie van Greenyard, stelt EFSA na onderzoek. Diepvriesmaïs en mogelijk andere bevroren groente zijn zeer waarschijnlijk de bron van de besmetting, aldus de Europese voedselautoriteit.

Bacteriestammen

Inspecteurs troffen in 2016, 2017 en 2018 listeria monocytogenes aan in de fabriek in Hongarije. Dit suggereert dat bacteriestammen overleefden ondanks uitgevoerde schoonmaak en desinfectieprocedures. Meer onderzoeken, inclusief monsternames en testen, zijn nodig om de exacte punten te kunnen bepalen waar de besmettingen plaatsvonden.

Recalls

De NVWA maant bedrijven die diepvriesgroenten ontvingen uit deze fabriek de producten terug te roepen. Niet alleen terugroepacties zijn te verwachten, maar ook publiekswaarschuwingen.

Coop

Coop supermarkten haalt vanwege de listeria-uitbraak de Coop gehaktschnitzel met 30% groente uit haar winkels. In deze vleesproducten zit Hongaarse maïs die dus mogelijk besmet zou zijn met listeria .

Traceringsonderzoeken

Het is niet bekend in welke producten de diepvriesgroenten zitten. Bedrijven zijn druk bezig met traceringsonderzoeken om dit te achterhalen. De NVWA ziet hier op toe. De voedselautoriteit kan niets zeggen hoe lang deze onderzoeken gaan duren. “Dat hangt onder meer af aan wie bedrijven hebben geleverd.”

RASFF-systeem

De NVWA weet via meldingen in het RASFF-systeem welke bedrijven de mogelijk besmette groenten hebben ontvangen. De bedrijven zelf worden geïnformeerd door de betrokken leveranciers.

De voedselautoriteit raadt consumenten aan voor gebruik diepvriesgroenten goed te verhitten. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen als zwangere vrouwen, baby’s en ouderen. Verhitting gedurende twee minuten op 70 graden doodt de bacterie, aldus de NVWA.

Foto's

Reageer op dit artikel