nieuws

NVWA constateert opnieuw problemen met afslankproducten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA constateert opnieuw problemen met afslankproducten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof de stof sibutramine aan in een aantal afslankproducten. Deze kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Sibutramine zit in de producten IREM Naturel, Dream-tox en Form soupe.

Natuurlijke afslankmiddel

Volgens de NVWA bieden bedrijven de afslankproducten onder wisselende en nieuwe merknamen aan op Facebook en Instagram als natuurlijk afslankmiddel.

Sibutramine

Op maandag 9 juli hield de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vier verdachten aan. Bij huiszoekingen vonden rechercheurs afslankproducten die ze direct in beslag namen. Na analyses bleek hier ook sibutramine in te zitten. Deze werkzame stof is verboden in voedingssupplementen en levensmiddelen. Op de verpakking van de afslankmiddelen stond ‘sibutramine’ niet vermeld. De stof kan hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid veroorzaken.

De NVWA roept consumenten op de afslankproducten niet te gebruiken en de voedselautoriteit te informeren als ze de producten in huis hebben. In 2016 en 2017 deed de NVWA een publiekswaarschuwing uitgaan over soortgelijke producten met gevaarlijke stoffen. Tevens publiceerde ze vorig jaar een onderzoek naar farmacologisch actieve stoffen in voedingsmiddelen.

Reageer op dit artikel