nieuws

Helft voedingsbedrijven niet bekend met zonering

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Helft voedingsbedrijven niet bekend met zonering

In Nederland zou volgens een onderzoek van PP4C, een strategische alliantie tussen bedrijven op de cleanroom markt, de helft van de Nederlandse voedingsbedrijven nog nooit gehoord hebben over hygiënische zonering in de productieomgeving van het bedrijf. In Vlaanderen geldt dit zelfs voor drie op de vier bedrijven.

Eind 2017 heeft PP4C op eigen initiatief een onderzoek laten verrichten binnen de voedingsbranche in Nederland en Vlaanderen. De vraagstelling ging primair over de bekendheid met zonering binnen de voedingsmiddelenindustrie in ‘medium en high-care’ ruimtes. Per saldo wilde PP4C weten welk deel van de voedingsmiddelenmarkt actief bezig is met voedselveiligheid in zijn algemeen, en met beheersing van contaminatierisico’s in de lucht, in het bijzonder.

Contaminatie door lucht

De resultaten van het onderzoek door Wolting Marketing Support waren naar mening van de PP4C organisatie enigszins verontrustend. Bedrijven hebben weliswaar veel aandacht voor het reinigen van oppervlakken en machines, maar zijn zich minder bewust van de risico’s door contaminatie aanwezig in de lucht.

In Nederland hadden iets meer dan 50% van de deelnemende bedrijven nog nooit gehoord van zonering in risicobepalende ruimtes, in Vlaanderen lag dat op nagenoeg 75% van de deelnemende ondernemingen. Hierbij moet opgemerkt worden dat in Nederland iets meer dan 1.000 bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven voedingsmiddelenbedrijven zijn benaderd en het aantal respondenten op 500 lag. In Vlaanderen bereikten de onderzoekers een gelijksoortige respons.

Voedselveiligheidsnormen

“De bevindingen van dit onderzoek zijn verontrustend, maar niet helemaal verrassend’, zegt PP4C initiator Geerd Jansen. “Het lijkt er op dat de voedselveiligheidsnormen binnen sommige bedrijven simpelweg niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst staan en dat er meer moet worden gedaan om hen voor te lichten over de risico’s en gevaren – inclusief  welke niet zichtbaar zijn – die tot voedselveiligheidrisico’s kunnen leiden. Immers, alle economische en sociale schade, veroorzaakt door een voedselveiligheidsissue kan leiden tot grote problemen in een bedrijf. Het risico hiermee geconfronteerd te worden weegt niet op tegen de kosten van een volledig gecoördineerde en geïntegreerde strategie voor een hygiënisch bouwconcept.”

 

Reageer op dit artikel