nieuws

NVWA treft verboden sulfiet aan in gehakt

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA treft verboden sulfiet aan in gehakt

Een aantal vleesverwerkende bedrijven gebruikt het additief sulfiet in gehakt om het vlees een “verse kleur” te geven, constateert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit na onderzoek.

Het gaat om 200 ton gehakt dat de voedselautoriteit uit de handel laat halen. De NVWA spreekt van een “beperkt aantal bedrijven” waar ze het verboden middel vonden.

Vlees

Bij een inspectie bij een fabrikant van diepvries gehakt kwam de NVWA het sulfietgebruik op het spoor. De aanleiding van het onderzoek was een melding over het maskeren van bedorven vlees met het middel. Het gehakt bleek niet bedorven, maar de producent gebruikte wel degelijk sulfiet.

Vleesverwerkers

Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief trof de NVWA bij nog dertien vleesverwerkers sulfiet aan in vlees. Deze bedrijven kregen een bestuurlijke boete.

Boetes

In totaal nam de voedselautoriteit 21 slagers onder de loep. Het merendeel van de bedrijven gaf gelijk toe sulfiet te gebruiken. Inspecteurs namen monsters van het gehakt bij de bedrijven. Eén van de monster bevatte zo’n 5 gram sulfiet per kilogram vlees.

In totaal deelde het agentschap voor onder andere voedselveiligheid dertien bestuurlijke boetes uit. Ook kregen vier bedrijven boetes voor andere overtredingen zoals een slechte hygiëne. De boetes sorteerden het gewenste effect: bij herinspectie gebruikte geen van de beboete bedrijf sulfiet in gehakt.

Allergenen

De NVWA benadrukt nog maar eens dat sulfiet in gehakt al “decennia verboden is.” Niet alleen geeft het additief de indruk dat vlees ver is, maar kan het tevens een allergische reactie veroorzaken.

Wijn

In bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten en geschrapte aardappelen is sulfiet toegestaan. Bij gebruik van meer dan 10 milligram per kilogram product dienen fabrikanten dit op de verpakking te vermelden.

Afnemers informeren

Ook horen leveranciers van sulfiet hun afnemers goed te informeren over juist gebruik van het additief. Doen ze dit niet dan zijn ze in overtreding, aldus de NVWA.

Verboden additieven

De NVWA laat weten de komende tijd meer aandacht te gaan besteden aan het gebruik van verboden alternatieven.

Reageer op dit artikel