nieuws

Productdata wereldwijd beschikbaar via GS1 Cloud

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Productdata wereldwijd beschikbaar via GS1 Cloud

GS1 gaat productgegevens wereldwijd beschikbaar stellen. De betrouwbaarheid van de data is het belangrijkste onderscheid met databases als Google, Amazon en Alibaba. In juli wordt gestart met Check waarmee artikelcodes kunnen worden geverifieerd. Daarna volgen View voor productgegevens en Explore voor zoekopdrachten. The sky is the limit.

GS1, een onafhankelijke non-profit organisatie die internationale, uniforme standaarden voor de identificatie, het vastleggen en delen van gegevens ontwikkelt, begon rond de eeuwwisseling met het centraal opslaan van productgegevens in hun database GS1 Data Source.

 

In eerste instantie betrof het vooral logistieke gegevens zoals de afmetingen van producten en omverpakkingen. In 2014 volgden de etiketgegevens de gegevens die op een etiket staan, digitaal beschikbaar werden gesteld.

 

Bij het vullen van alle velden maken fabrikanten fouten, vullen deze verkeerd in door interpretatieverschillen van de definities of vergeten bijvoorbeeld productmutaties door te voeren. Daarom startte GS1 zomer 2016 het programma DatakwaliTijd 2.0 dat fabrikanten helpt hun ingevoerde data betrouwbaarder te maken. Ruim 1200 fabrikanten nemen daaraan deel.

 

Data beschikbaar stellen

Met ingang van dit jaar stelt GS1 de etiketinformatie in GS1 Data Source niet alleen beschikbaar aan retailers, maar ook aan derden. Vier partijen maken daar al gebruik van: 1. Voedingscentrum voor hun ‘Hoe kies ik gezond’ app waarmee de consument kan controleren of een product in de Schijf van Vijf past. 2. Foodsciffer van wie de gelijknamige app laat zien of een product aan iemands wensenprofiel (bijvoorbeeld biologisch en/of allergenen) voldoet. 3. Questionmark voor hun app die inzicht geeft in de duurzaamheid van levensmiddelen. 4. Het RIVM die de data gebruikt voor onderzoek.

 

Seppa Jongsma, manager GS1 Data Link, gaf op het Food Future Event van VMT aan dat het aantal afnemers snel zal stijgen. “Denk aan organisaties voor slechtzienden die hun leden via een app willen laten horen welk product zij hebben gepakt en de informatie op het etiket over bijvoorbeeld ingrediënten, allergenen of keurmerken woordelijk laat horen. Al dergelijke toepassingen zijn een echte trend; op steeds meer vlakken ontstaat er behoefte om dergelijke productdata te delen.”

 

Data wereldwijd beschikbaar

Deze zomer zet GS1 een nieuwe stap met het lanceren van GS1 Cloud. Via deze dienst worden productdata wereldwijd uitgewisseld. Volgens Jongsma is GS1 Cloud ’s werelds grootste datapool met betrouwbare productdata afkomstig van een bij GS1 aangesloten fabrikant. “Daarmee onderscheiden we ons van de datapools zoals Google, Alibaba of Amazon. “De data in GS1 Cloud zijn niet via internet bijeen gezocht, niet door anderen bewerkt of aangevuld. Dat levert dus vertrouwen op van de wantrouwende consument die we allemaal zijn. Als je straks iets bestelt op internet, weet je ook zeker dat je dat krijgt. Je hebt een foto gezien, de bijbehorende specificaties gelezen en je weet dat het een betrouwbare bron is.”

 

Check, View en Explore

In juli start GS1 met de eerste fase van GS1 Cloud, de Check functionaliteit. Hiermee kunnen marktplaatsen kijken of de artikelcode die zij gebruiken daadwerkelijk van een betrouwbare bron komen. Dat kan zowel voor food als non food, in feite voor alle producten die online worden verkocht.

 

Diverse partijen hebben volgens Jongsma al aangegeven voor Check belangstelling te hebben; dat zij daarover meer informatie willen, dit systeem willen testen. Jongsma: “We moeten eerst door deze zure appel van data testen heen, dat barcodes kloppen, voordat we naar de volgende fase View en Explore kunnen. Met View kunnen productspecificaties worden gecontroleerd, met Explore kunnen producten worden gezocht.”

 

Als voorbeeld gaf de GS1 manager een wijncase (zie foto). De groothandel kan bijvoorbeeld aan de hand van ingegeven wensen zoals wijngebied en/of druivensoort in een oogopslag zien welke wijnen daaraan voldoen, en kan vervolgens de betrouwbare productgegevens van de fabrikant opvragen.

 

Willen die productgegevens daadwerkelijk betrouwbaar zijn dan moeten fabrikanten dus hun data nauwkeuriger moeten invoeren in de GS1 Data Source database. Jongsma: “De datakwaliteit moet op orde zijn. Dan kunnen we straks hele leuke dingen doen. The future is yours. The sky is the limit.”

 

Reageer op dit artikel