nieuws

Vleesbedrijf Veviba weer in opspraak: ossenstaarten niet geschikt voor consumptie

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vleesbedrijf Veviba weer in opspraak: ossenstaarten niet geschikt voor consumptie

Het Belgische vleesbedrijf Veviba is de laatste tijd regelmatig in het nieuws in verband met verschillende vormen van voedselfraude. Laatste toevoeging aan de lange lijst met overtredingen is het verkopen van ossenstaarten die niet door een dierenarts zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) sloot Veviba op 8 maart 2018 en droeg het bedrijf daarbij op om partijen vlees waarvan de veiligheid niet gegarandeerd is uit de handel te halen. Het voedselagentschap kreeg echter in 2016 al tips over bedorven vlees van Veviba dat naar Kosovo werd geexporteerd. Hier zou de FAVV te laks op hebben gereageerd.  

 

Rapport FAVV

Gisteren overhandigde het FAVV een rapport over de aanpak van de zaak aan het parlement, om aan te tonen dat zij juist gehandeld heeft. Uit het rapport blijkt dat de FAVV niet doortastend kon controleren door een gebrek aan personeel. Wegens besparingen van de regering zijn er 99 personeelsleden minder in dienst dan voorheen. Woensdag 21 maart vindt er een kamerdebat plaats in België, waarin de kwestie verder wordt besproken. Hierbij zal de sp.a-fractie minister van Landbouw Denis Ducarme ondervragen.

 

Ossenstaarten

Na etikettenfraude en fraude met invriesdata zijn er nu problemen met de ossenstaarten van Veviba. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft naar aanleiding van een traceringsonderzoek negentien Nederlandse bedrijven opgedragen om consumenten te waarschuwen om ossenstaarten afkomstig van Veviba niet te consumeren. Ook moeten zij het vlees dat nog niet is verkocht uit de schappen halen.

De ossenstaarten zijn in de handel gebracht zonder dat deze door een dierenarts zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Behalve naar Nederland is het vlees ook geexporteerd naar Congo, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Slovenië, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie (RASFF-systeem)

 

Getroffen bedrijven

De volgende bedrijven moeten een publiekswaarschuwing publiceren omdat zij ossenstaarten hebben ontvangen van Veviba.

Bedrijf

Adres

Slagerij Albert Van Den Heuvel

Viaductweg 14A, 5314 LK Bruchem

Van der Elst Vlees

Wagenstraat 5, 2161 ZK Lisse

Herman Huuskes, keurslager

Deurningerstraat 275, 7522 CD Enschede

Slagerij Rob Keller Catering en Partyservice

Waterstraat 201, 6541 TJ Nijmegen

Maros Vers Vlees

Voltastraat 9, 4702 PA Roosendaal

Slagerij Schell

West-Kruiskade 69, 3014 AM Rotterdam

Slagerij de Smokerie

Grote Spuistraat 12, 3311 GE Dordrecht

Gert Stronkhorst Keurslager

Amstelplein 75, 1421 SB Uithoorn

Slagerij Het Zuiderpark-Beeklaan

Van Zeggelenlaan 112, 2524 AT Den Haag

Bartels

Bisonspoor 1100, 3605 KL Maarsenbroek

Gillissen

Walstraat 100, 4381 GE Vlissingen

Jansen

Euterpeplein 48, 3816 NR Amersfoort

Jules van Schip

Loerikseweg 11, 3991 AA Houten

Maarn

Tuindorpweg 49, 3951 BE Maarn

Roode

5 Meiplein 18, 2321 BP Leiden

Schaik Capelle aan de IJssel

Centrumpassage 47, 2903 HA Cappelle aan de Ijssel

Schaik Nieuwe kerk aan de IJssel

Reigerhof 124, 2914 KE Nieuwerkerk aan de Ijssel

ter Stege

Brouwerstraat 120, 6712 AA Ede

Zalm

Kempenerstraat 33, 2341 GA Oegstgeest

Reageer op dit artikel