nieuws

RIVM en Rikilt willen wetgeving voor maximum gehalte synefrine in voedingssupplementen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

RIVM en Rikilt willen wetgeving voor maximum gehalte synefrine in voedingssupplementen

Synefrine, een stof die van nature voorkomt in citrusvruchten, heeft in een hoge dosis, zoals deze voorkomt in voedingssupplementen, mogelijk schadelijke gezondheidseffecten. Daarom willen het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het instituut voor voedselveiligheid (Rikilt) wetgeving waarin een maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen wordt vastgelegd.

Schadelijke gezondheidseffecten van voedingssupplementen met te hoge gehaltes synefrine, die gebruikt worden om af te vallen of sportprestaties te verbeteren, kunnen niet worden uitgesloten.

Synefrine is verwant aan efedrine en wordt steeds vaker gebruikt in voedingssupplementen die zijn bedoeld om af te vallen of sportprestaties te verbeteren. Sinds efedrine is verboden, vanwege de mogelijke negatieve bijwerkingen, wordt synefrine steeds vaker ingezet. Synefrine kan (net als efedrine) de bloeddruk verhogen en kan het andere schadelijke effecten op het hart- en vaatstelsel veroorzaken.

Wetgeving gewenst

Op dit moment is er in Nederland geen specifieke wetgeving voor de maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen. Volgens onderzoekers van het RIVM en RIKILT Wageningen University & Research is dat wel gewenst. Uit een risciobeoordeling van beide instituten komt naar voren dat ongewenste effecten van synefrine niet kunnen worden uitgesloten.

Geneesmiddelen

Synefrine kan gevaarlijk zijn in combinatie met diverse geneesmiddelen. Daarnaast kan het effect van de stof worden versterkt door onder andere cafeïne en/of lichamelijke activiteit.

Geen veilige dosering bepaald

RIVM en Rikilt geven aan dat met behulp van de beschikbare gegevens een (indicatieve) maximaal toegestane hoeveelheid synefrine in voedingssupplementen kan worden vastgesteld. Het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit brengt hier binnenkort een advies hierover uit. Gegevens over effecten na langdurig gebruik van synefrine ontbreken nog.

Reageer op dit artikel