nieuws

Fraude kokosmelk uitgesloten bij recall Greenery

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Fraude kokosmelk uitgesloten bij recall Greenery

Maandag haalde The Greenery de maaltijdpakketten Curry Madras en Groene Curry bij Plus en Emté uit de markt. Deze bevatten pakjes met daarin kokosmelk op basis van melkeiwit. Volgens marketing manager Harm-Jan Eikelenboom is er van fraude geen sprake. Eerder haalden AH (foto) en Jumbo ook al producten uit de markt vanwege koemelk in een partij kokosmelk.

“De oorzaak is het per abuis verwisselen van een partij kokosmelk”, aldus Eikelenboom. “De verpakker van de verspakketten heeft abusievelijk een partij kokosmelk op basis van melkeiwit in de pakketten verwerkt in plaats van de geplande kokosmelk op waterbasis. Vers kokossap is vanwege de korte houdbaarheid niet te gebruiken.”

“Door de verwisseling is het allergaan melk niet op de verpakking vermeld, terwijl dit daar wel op had moeten staan. Van fraude is dus absoluut geen sprake. We betreuren de fout die is opgetreden in het productieproces.”

Omvang recall is beperkt

Teruggeroepen zijn de pakketten ‘Verse Oogst Curry Madras’ en ‘Verse Oogst Groene Curry’ die worden verkocht bij PLUS Supermarkten en Emté. Eikelenboom geeft aan dat de batchgrootte 986

uitgeleverde pakketten betreft. De omvang bleef beperkt omdat het dagverse productie betreft en er dus niet met voorraad wordt gewerkt.

Verwisseling 23 februari ontdekt

De verwisseling van de kokosmelk werd vrijdag 23 februari bij een steekproef controle ontdekt, vertelt Eikelenboom. “The Greenery heeft tot nu toe geen enkele klacht van consumenten ontvangen.” Opvallend in hun waarschuwing is dat er alleen een antwoordnummer staat waar consumenten geld terug kunnen vragen. Geen telefoonnummer wat gebruikelijk is. Gevraagd hierna, antwoordt Eikelenboom met: “Dit is niet bewust gedaan.”

IFS Foundation Level gecertificeerd

De naam van de producent van de pakketten wil Eikelenboom niet vrijgeven om dat dit “concurrentiegevoelige informatie” betreft. Deze is IFS (Foundation Level) gecertificeerd en heeft bij The Greenery geen recall-verleden. Gezien specifieke verwisseling wordt de recall niet uitgebreid naar andere maaltijdpakketten van deze leverancier. “Met de overige producten is niets mis.”

AH en Jumbo ook recalls voor kokosmelk

Plus en Emté zijn overigens niet de enige die om reden van de kokosmelk maaltijdsalades van de markt moeten halen. Ruim twee jaar geleden, november 2015, riep Albert Heijn om diezelfde reden haar Curry Madras terug uit de markt.

De oorzaak van deze recall was dat de verpakker een ander merk kokosmelk gebruikte die verontreinigd was met koemelk. Of hier sprake was van fraude is niet bekend.

Ook Jumbo moest vanwege koemelk in een partij kokosmelk mei 2017 hun eigenmerk Kokos Sorbetijs van de markt halen.

Ook in buitenland veel recalls

Begin dit jaar riep het Australische bedrijf The Source Bulk Foods in Auckland kokosnootmelkpoeder terug. Behalve als consumentenverpakking had deze verontreiniging verstrekkende gevolgen voor fabrikanten als Co-Yo die het poeder in hun producten verwerkten.

In dit land waren november 2015 ook al diverse recalls vanwege niet gelabeld koemelk aanwezig in kokosmelk.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel