nieuws

Vaker listeria bij kwetsbare groepen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vaker listeria bij kwetsbare groepen

Het aantal besmettingen met Listeria monocytogenes is de afgelopen jaren toegenomen bij vrouwen tussen 25 en 44 jaar oud en bij mensen ouder dan 75 jaar.

Dat meldt de Europese waakhond voor voedselveiligheid (EFSA).

Dit blijkt uit onderzoek van de EFSA over de periode 2008-2015.

Dat listeria bij ouderen relatief meer voorkomt lijkt vooral gelinkt aan het toegenomen aantal mensen ouder dan 45 jaar met onderliggende aandoeningen zoals kanker en diabetes. Bij vrouwen tussen 25 en 44 jaar oud lijken de besmettingen vooral gerelateerd aan zwangerschap.

Oorzaken

De toegenomen consumptie van kant-en-klare voeding draagt de EFSA aan als één van de oorzaken van de toename van listeriabesmettingen. Het gaat dan vooral om bewerkte vis, vlees dat een hittebehandeling ondergaat en zachte kazen. Ook kant-en-klare salades kunnen leiden tot het verhoogde aantal besmettingen.

Een verbeterd monitoringssysteem in sommige lidstaten kan ook hebben bijgedragen aan de toename van het aantal listeriabesmettingen.

Hygiëne

De EFSA-experts schatten dat een derde van de besmettingen gerelateerd is aan voedselbereiding thuis en voedsel dat in de koelkast wordt bewaard. De EFSA benadrukt het belang van hygiëne waarbij de houdbaarheidsdatum en temperatuur (< 5°Celcius) in acht moeten worden genomen.

Reageer op dit artikel