nieuws

RIKILT krijgt belangrijke Europese taak voor voedselveiligheid erbij

Voedselveiligheid & Kwaliteit

RIKILT krijgt belangrijke Europese taak voor voedselveiligheid erbij

Vanaf 1 maart 2018 is het onderzoeksinstituut RIKILT het nieuwe Europees Referentie Laboratorium (EURL) voor myco- en planttoxinen. Het instituut zal giftige stoffen van schimmels en planten onderzoeken in relatie tot voedselveiligheid.

De taak wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie (EC).

Taken

Het instituut van de Wageningen University & Research (WUR) zal als EURL ervoor zorgen dat onderzoek en de wettelijk verplichte controle naar giftige plantstoffen en schimmelgifstoffen in voeding en diervoerder wordt opgezet en uitgevoerd.

Om dat te kunnen realiseren is het belangrijk dat meetmethoden beschikbaar worden gesteld om de giftige stoffen te kunnen analyseren. Als bepaalde methoden niet beschikbaar zijn, dan is het aan het nieuwe EURL om deze te ontwikkelen. Ook valt het organiseren van testen waarmee nationale referentielaboratoria in Europa worden getoetst onder de taken van een referentielaboratorium.

RIKILT als referentielaboratorium

RIKILT is niet onbekend als EURL. Het onderzoeksinstituut voert deze taak ook uit voor groeihormonen in dierlijke producten en voor verdovende middelen.

Bekijk de lijst van alle Europese referentielaboratoria voor ‘food and feed’

Video

Reageer op dit artikel