nieuws

PCR-test ontdekt niet altijd allergeen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

PCR-test ontdekt niet altijd allergeen

Een PCR-test is gebaseerd op het aantonen van een stukje DNA dat codeert voor het allergene eiwit. Maar gebruikt de producent van de test daarvoor wel het juiste DNA? De fabrikant is daar vaak niet helder over. Dit is een van de onderwerpen die aan bod komen op de Praktijkdag Allergenen op 1 februari.

Het kan zijn dat er algemeen DNA wordt gebruikt dat niet codeert voor het gezochte allergene eiwit. Deze vorm van PCR is een Bio Assay, dus gebaseerd op een biologische reactie. Met alle gevolgen van dien, zoals vals negatieve uitslagen.

 

Kruisreactiviteit

De PCR methode wordt gebruikt wanneer er een te grote kruisreactiviteit is met eiwit allergenen. Het allergeen in selderij bijvoorbeeld heeft 100 % kruisreactiviteit met eiwitten uit de wortel. Het is echter erg lastig om vanuit DNA te berekenen hoeveel eiwit allergeen er in een monster aanwezig is.

 

Praktijkdag Allergenen

Deze en andere aspecten van het detecteren van allergenen zal Pieter Vos, directeur van Nutrilab, behandelen tijdens de Praktijkdag Allergenen op 1 februari in Vianen.

 

Vos zal verder ingaan op vals positieve uitslagen door kruisreactiviteit met andere producten en ook hoe je DNA omrekent naar hoeveelheid eiwit allergeen.

 

Databeheer en automatisering

Het programma van de Praktijkdag Allergenen is vorige week gecompleteerd met de toezegging van Bob Meijer, kwaliteitsmanager bij de Huijbregts Groep in Helmond. Deze vertelt over hun databeheer met betrekking tot allergenen. Hoe hebben zij bijvoorbeeld hun softwaresystemen ingericht, denk aan koppeling tussen specificaties, ERP, recepturen en productie-opdrachten.

 

Hoe beheren zij hun data in contacten met leveranciers en bij uitbestede productie. Denk ook aan specifieke interne procedures en controles zoals etiket vrijgave, uitgifte EAN nummers bij wijzigingen etc. Voor- en nadelen van gemaakte keuzes zullen worden toegelicht.

 

De voedingsmiddelenindustrie blijkt het allergenenbeheer nog knap lastig te vinden, denk aan de verschillen tussen recepturen en etiket, maar ook aan de vele recalls vanwege niet op het etiket vermelde allergenen of het gebruiken van de verkeerde verpakking.

 

Dit onderwerp komt aan bod op de Praktijkdag Allergenen die VMT organiseert op 1 februari in Vianen.

 

 

Reageer op dit artikel