nieuws

Fipronilvrije eierbedrijven profiteren van hoge eierprijzen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Fipronilvrije eierbedrijven profiteren van hoge eierprijzen

Het gemiddelde inkomen van leghennenbedrijven is in 2017 bijna verdubbeld. Bedrijven die niet getroffen zijn door de fipronil-crisis profiteerden in de tweede helft van 2017 flink van de hogere eierprijzen, terwijl de getroffen bedrijven grote schade lijden, blijkt uit een rapport van de Wageningen Universiteit (WUR).

Gemiddeld steeg het inkomen van de sector tot 125.700 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje).

Ongeveer 30% gespecialiseerde leghennenbedrijven hebben fors lagere inkomens door de geleden schade. Eén vijfde van de bedrijven behaalt in 2017 per aje een inkomen lager dan negatief 100.000 euro. Een even grote groep bedrijven die profiteerde van de hoge eierprijzen zagen hun inkomen stijgen boven de 400.000 euro per aje, zo blijkt uit het onderzoek van de WUR.

De prijsstijging van consumptie-eieren is volgens de WUR het gevolg van productie-uitval op de fipronil-bedrijven. Vooral de ongeveer 320 eierboeren die geen vaste prijzen hebben afgesproken met de tussenhandel, profiteerden van het eiertekort door de fipronil-affaire, meldt de NOS.

Groot verschil

Het verschil tussen de best en slechtst presterende bedrijven is volgens onderzoeker Peter van Horne van de WUR nog nooit zo hoog geweest. “Normaal is dat verschil met 100.000 tot 150.000 euro al groot. Nu is dat een half miljoen euro”, laat hij de NOS weten.

Geen reserves meer

Zo’n 160 bedrijven gingen op slot nadat er te hoge fipronil-gehaltes in de eieren was geconstateerd. Deze groep leed een verlies van 150.000 tot 200.000 euro. Volgens Van Horne hebben zij geen reserves meer. “Het is een schril contrast. Het flinke inkomen bij de ene groep gaat ten koste van het leed en de zware verliezen bij andere bedrijven. De ‘fipronil-groep’ heeft moeite om te blijven produceren.”

Opvangnet

Volgens de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) moet er geen verkeerd beeld ontstaan van de pluimveehouders. “Ze komen om de zoveel tijd voor grote problemen te staan die ze moeten opvangen met reserves die de houders hebben opgebouwd”, aldus Iris Odink van de NVP tegen de NOS.

 

Reageer op dit artikel