nieuws

NVWA pakt verdachten fipronil-schandaal op

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA pakt  verdachten fipronil-schandaal op

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) hield bestuurders van bestrijdingsmiddelenbedrijf Chickfriend aan.

In totaal doorzocht de NVWA-IOD acht locaties in Nederland. Het OM en de NVWA treden samen op en vormen een onderzoeksteam. Ook de Belgische opsporingsdiensten doen hier aan mee.

Chickfriend

Het Nederlands onderzoek richt zich op Chickfriend dat mogelijk fipronil gebruikte bij het reinigen van pluimveehouders, de Belgische toeleverancier en een Nederlandse handelaar. Het OM verdenkt hen van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het gebruik van het verboden middel fipronil. “Onderwerp van onderzoek zijn de omvang en de periode van toepassing van het middel”, aldus de NVWA-IOD.

Strafrechtelijk onderzoek

De opsporingsdienst van de voedselautoriteit onderzocht verschillende locaties in Nederland. Daarbij namen de inspecteurs behalve administratie ook auto’s, banktegoeden en ontroerend goed in beslag. “Omdat misdaad niet mag lonen.”

Het OM startte het strafrechtelijk onderzoek naar onder andere Chickfriend al half juli. Hierbij namen NVWA’ers monsters bij pluimveehouders en monsters van stoffen in de apparatuur van Chickfriend dat fipronil toepaste bij de boeren.

Voedselveiligheid

“Het toepassen van verboden middelen in de voedselketen kan de voedselveiligheid in gevaar brengen en het zorgt voor een ongelijk spelersveld en concurrentievervalsing. Daarom treedt de overheid hiertegen op”, is de NVWA-IOD duidelijk.

Reageer op dit artikel