nieuws

NVWA: ‘Altijd al strenge controles voor Braziliaans vlees’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA: ‘Altijd al strenge controles voor Braziliaans vlees’

Partijen vlees van bedrijven die betrokken zijn bij een omvangrijk vleesschandaal in Brazilië komen de Europese Unie niet binnen, benadrukt een woordvoerder van de Europese Commissie. Daarbij werkt de Commissie nauwgezet samen met nationale voedselautoriteiten als de NVWA. “Wij accepteren en leveren vlees dat aan alle eisen van voedselveiligheid voldoet.”

Eind vorig week deed de Braziliaanse politie invallen bij veertig vleesbedrijven, waaronder de grote partijen JBS en BRF. Hierbij arresteerden agenten driehonderd personen. De politie verdenkt ze van omkoping van landbouwinspecteurs waardoor bedorven vlees op de markt kwam.

Voedselveiligheidsstandaarden

De Braziliaanse organisatie van rundvleesexporteurs (ABIEC) benadrukt dat geen van haar 29 leden bij het vleesschandaal is betrokken. De leden exporteren naar zo’n 133 landen en hanteren strenge binnenlandse en internationale regels en standaarden voor rundvlees, aldus ABIEC. Het gaat in het schandaal rond het bedorven vlees om een aantal “geïsoleerde incidenten” die niet geenszins Brazilië’s enorme rundvleesproductie vertegenwoordigen, geeft ABIEC aan.

Zandbergen World’s Finest Meat

De Telegraaf meldt dat importeur Zandbergen World’s Finest Meat rundvlees importeert van Friboi, onderdeel van de “foute vleesgigant” JBS dat veel exporteert naar Europa.
JBS ontkent in een persverklaring stellig dat het betrokken zou zijn bij het vleesschandaal. Het bedrijf zegt volledige medewerking toe aan de Braziliaanse overheid. “JBS-merken zijn niet betrokken bij de vleesfraude.”

Voedselveiligheid

Ook Zandbergen laat van zich horen op zijn website. Het bedrijf ontkent dat de producten die het distribueert iets te maken heeft met het Braziliaanse vleesschandaal. “Wij accepteren en leveren alleen vlees dat aan alle eisen van de voedselveiligheid voldoet. Wij hebben voedselveiligheid hoog in het vaandel staan en distantiëren ons dan ook van berichten in de media.”

EU-importsysteem

De NVWA laat weten geen signalen te hebben ontvangen dat er bedorven vlees op de Nederlandse is. De Nederlandse voedselautoriteit werkt met het Europees importsysteem. Mochten controleurs onregelmatigheden aantreffen dan wordt alle informatie gedeeld met nationale voedselautoriteiten. “De zending wordt dan geweigerd bij alle andere grensposten”, vertelt een NVWA-woordvoerder.

Controles

Als er iets niet in de haak is met een zending dan komt het betreffende bedrijf op een lijst. “De onderneming krijgt dan tien keer een 100%-controle. Gaat het bedrijf van die tien controles drie keer in de fout dan volgen voor langere tijd 100%-controles”, legt de zegsman uit. Neemt de NVWA nog aanvullende maatregelen naar aanleiding van het Braziliaanse vleesschandaal? “Er zijn altijd al strenge importcontroles voor vlees uit Brazilië. En dat doen we nog steeds.”

Reageer op dit artikel