nieuws

OM eist gevangenisstraf Willy Selten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

OM eist gevangenisstraf Willy Selten

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen vleesverwerker Willy Selten.

Dit omdat Selten volgens het Openbaar Ministerie (OM) in 2011 en 2012 op grote schaal paardenvlees heeft omgekat naar rundvlees.

Veiligheid en kwaliteit vlees

“Door zijn (Willy Selten, red) handelen is op grove wijze het vertrouwen van de consument in de veiligheid en kwaliteit van vlees geschonden. Hij heeft de reputatie van Nederland als vlees exporterend land te grabbel gegooid. Daarbij past een jarenlange gevangenisstraf”, zo luidde de uitspraak.

Onderzoek NVWA

Bij Selten werden karkassen uitgebeend en versneden. Het bedrijf leverde aan ambachtelijke slagerijen in de regio, aan vleesgrossiers en aan de vleesverwerkende industrie in binnen- en buitenland.

Het onderzoek door de NVWA-Inlichtingen- en Opsporingsdienst (NVWA-IOD) startte begin 2013, nadat er bij een afnemer van Selten resten van paarden in hamburgers waren aangetroffen.

Intern onderzoek wees uit dat de grondstoffen voor de hamburgers afkomstig waren van Selten. Daarnaast werden paardenresten in een andere partij grondstoffen aangetroffen. In de bijbehorende documenten stond dat het om 100% rundvlees ging.

Hierop rees het vermoeden dat Selten zich schuldig zou maken aan valsheid in geschrifte en oplichting van afnemers.

Aanpassing administratie

Selten zou in 2011 en 2012 ruim 300.000 kilo paardenvlees aangeleverd hebben gekregen. Vanaf het moment van binnenkomst tot aan levering aan verschillende afnemers, is de administratie van het paardenvlees stelselmatig aangepast, zo blijkt uit onderzoek. Van inkoopfactuur tot weeglijst, pakbonnen, orderbonnen, vermelding in het administratiesysteem, weegstickers, uitslagbonnen en verkoopfactuur. Nergens wordt paard geregistreerd.

Oorsprong paardenvlees

Het feit dat Selten de reputatie van Nederland als vlees exporterend land schade heeft toegebracht, was niet de enige kwalijke kant.

“Door de gehanteerde werkwijze is niet meer te achterhalen waar de paarden oorspronkelijk vandaan gekomen zijn en waar het paardenvlees naartoe is gegaan. Met alle risico’s en gevolgen van dien. Door de aanvoer en verwerking van paardenvlees volledig te verhullen is de totale vleesvoorraad van de verdachte voor de jaren 2011 en 2012 niet meer te herleiden”, aldus de officier op zitting.

Tijdens de zitting werd een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat het OM van mening is dat misdaad niet mag lonen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Reageer op dit artikel