nieuws

Groot onderzoek EHEC-bacterie

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Groot onderzoek EHEC-bacterie

In Groningen, Drenthe en Rotterdam start een grootschalige studie naar de EHEC-bacterie die een jaar zal duren. Het Universitair Medisch Centrum Groningen coördineert het onderzoek.

Het onderzoek heeft als doel inzicht te verschaffen hoe vaak de EHEC-bacterie voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Ook kijken de onderzoekers of Nederlanders de minder gevaarlijke STEC-bacterie bij zich dragen.

EHEC en STEC

De onderzoekers zullen de ontlasting van 25.000 onder de loep nemen die afgelopen jaar last hadden van diarree. De studie moet een betrouwbare methode opleveren om snel een besmetting met STEC of EHEC vast te stellen. Het is bij EHEC van belang om te signaleren of het om een agressieve ( bijvoorbeeld O157:H7) of milde variant gaat.

In 2011 overleden in Duitsland 52 mensen bij een EHEC-uitbraak. Nog eens 4000 van hen werden ziek. EHEC kan bloederige diarree en dikkedarmontsteking, maar kan soms leiden, zoals in Duitsland gebeurde, tot dodelijke nieraandoeningen.

Lees VMT online:
Bekijk het EHEC-dossier

Reageer op dit artikel