nieuws

Supermarkten werken trend naar streekproducten tegen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Supermarkten werken trend naar streekproducten tegen

Supermarkten kopen nog steeds nauwelijks groente en fruit in bij lokale tuinders. De Nederlandse groente- en fruittelers hebben te maken met lage marges.

Consumenten vragen wel steeds meer naar lokale producten en dat biedt hoop voor de telers. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Europa

Nederlandse supermarkten zijn hekkensluiters op het gebied van streekproducten. Deense supermarkten kopen eerst van eigen tuinders voordat Nederlandse tuinders ernaartoe mogen exporteren. In Frankrijk zijn streekmarkten zeer populair, waardoor de supermarkten gedwongen worden meer regionale producten aan te bieden.

Goedkoper

Volgens Maarten Ebben, directeur winkeloperatie bij Coop, past regionale inkoop moeilijk in het inkoopsysteem van supermarkten. Om als keten te opereren, is schaalgrootte nodig. Centrale inkoop is voordelig voor kwaliteitscontrole en vooral goedkoper. Supermarktketens leveren bij regionale inkoop dus geld in ten gunste van telers, of consumenten betalen een hogere prijs. De Nederlandse consument is wel positief over regionale producten, maar is ook gewend aan de relatief lage Nederlandse voedselprijzen.

Populariteit streekproducten

De interesse onder Nederlandse consumenten naar de herkomst van hun eten groeit. Open dagen op het land van veeboeren of tuinbouwers trekken veel publiek en streekmarkten zijn in opkomst. Ook in de horeca zijn streekproducten populair. De uitbraak van de EHEC-bacterie versterkt deze tendens nog eens. Kortom, er is hoop voor de Nederlandse telers.

Reageer op dit artikel