nieuws

Waar moet de voedingsmiddelenindustrie rekening mee houden tijdens hete dagen? Drie tips

Technologie & Techniek

De temperaturen kunnen hoog oplopen in de zomer. Welke gevolgen hebben tropische temperaturen voor de voedingsmiddelenindustrie? Drie tips om de fabriek ondanks de hitte goed door te laten draaien.

Waar moet de voedingsmiddelenindustrie rekening mee houden tijdens hete dagen? Drie tips

In de voedingsmiddelenindustrie zijn er een aantal zaken waar je gedurende de tropische dagen rekening mee moet houden, stelt brancheorganisatie NVKL voor luchtbehandeling en koudetechniek.

Condensors

Drie adviezen:

1) Probeer het aantal deuropeningen en ventilatie met warme onbehandelde buitenlucht te beperken.

2) Ga na of de luchtgekoelde condensors op het dak vrij zijn van stof en vuil. Door de vervuiling ontstaat een zwaardere belasting van de koelmachine, waardoor deze harder moet werken en hierbij meer energie verbruikt.

Indien de machine de warmte niet meer kwijt kan, leidt dit tot een hogedrukstoring met als gevolg dat de machine stil komt te staan. Mocht je te maken krijgen met dit soort storingen, breng dan voorzieningen aan om de aangezogen lucht af te koelen met leidingwater. Gebruik hiervoor vernevelaars of een tuinsproeier. Daarnaast kun je de koelcapaciteit beperken door compressoren terug te toeren of af te schakelen.

3) Tot slot is het raadzaam na te denken over toekomstige voorzieningen die deze problemen kunnen voorkomen. Denk daarbij aan de inzet van grotere condensors. Verlaging van de droge boltemperatuur kan gerealiseerd worden middels sproeisystemen of adiabatische voorkoeling van de lucht. Dit leidt in veel gevallen tot aanpassingen aan de ventilatoren zoals valt te zien bij onderstaande afbeeldingen.

Reageer op dit artikel