nieuws

App maakt data voedselveiligheid toegankelijk voor voedingsmiddelenindustrie

Technologie & Techniek

Een nieuwe ‘ontwikkelingsportal’ die Application Programming Interface (API) technologie gebruikt, maakt de informatie over voedselveiligheid van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) toegankelijker voor softwareontwikkelaars.

App maakt data voedselveiligheid toegankelijk voor voedingsmiddelenindustrie

Deze app maakt het makkelijker voor softwareontwikkelaars om nieuwe apps te ontwikkelen die te gebruiken zijn voor de voedselveiligheidgemeenschap en consumenten.

IT systemen

Sinds haar oprichting in 2002 heeft EFSA verschillende IT-systemen en software tools ontwikkeld. Die moeten wetenschappers van informatie voorzien die het voor hen mogelijk maakt om wetenschappelijk onderzoek te doen en wetenschappelijk advies te geven over voeding in de EU.

Toegankelijke data

De toegankelijk gemaakte data zijn vooral gericht op door voedsel overdraagbare ziektes, chemicaliën in voeding en voedselconsumptie.

Ook wetenschappelijke opvattingen vanuit het EFSA Journal komen ter beschikking. Catalogussen die in samenwerking met de lidstaten zijn ontwikkeld om bewijs te verzamelen en analyseren zijn ook te raadplegen.

Voordelen

Voordat deze portal ontwikkeld werd, waren er ad-hoc en bilaterale interfaces tussen EFSA en haar belanghebbenden om informatie uit te wisselen. De nieuwe portal zorgt ervoor dat de stakeholdersinformatie van EFSA kunnen inzien door zoekopdrachten in te voeren, die door de software worden uitgevoerd.

Het voordeel van de portal is dat deze het mogelijk maakt om meer informatie op een snellere manier van de EFSA naar de belanghebbenden, zoals de voedingsmiddelenindustrie te communiceren.

Voor de voedingsmiddelenindustrie betekent dit dus, dat de benodigde informatie van de EFSA nu via computersystemen sneller en gemakkelijker te verkrijgen is.

Beta versie

De data is nu beschikbaar door gebruik te maken van API softwarestandaarden.

De beschikbaarheid van de EFSA-catalogussen en terminologieën kunnen ook helpen om externe informatie te integreren zoals wetenschappelijke taxonomieën.

Een betaversie van de portal is nu online. Het is de bedoeling dat in de toekomst softwareontwikkelaars ook hun applicaties kunnen delen en promoten in dit portal. De portal is te proberen via deze link.

Reageer op dit artikel