nieuws

WUR start onderzoek naar flexibele robotica voor voedselproductie

Technologie & Techniek

WUR start onderzoek naar flexibele robotica voor voedselproductie

Wageningse onderzoekers gaan generieke vaardigheden voor robots ontwikkelen waardoor ze handelingen kunnen verrichten aan agro-foodproducten die variëren in grootte, vorm en hardheid.

Het onderzoeksprogramma FlexCRAFT wordt ondersteund door het NWO met een subsidie van 2,7 miljoen euro. Het bedrijfsleven legt 1,3 miljoen euro in. De technologie wordt ontwikkeld voor het automatisch oogsten van tomaten, het bewerken en verpakken van kipproducten en het netjes verpakken van zakken chips en pakken koekjes in dozen met verschillende afmetingen.

 

Robot als oplossing

“Voedselproductie moet zo hygiënisch, efficiënt en duurzaam mogelijk zijn,” zegt programmaleider Eldert van Henten. “Daarnaast zijn steeds minder mensen bereid om saai en zwaar werk te doen in warme, vochtige kassen of gekoelde ruimtes waar bijvoorbeeld kipproducten worden verwerkt. Robots kunnen een oplossing bieden: ze houden dit werk lang vol en functioneren bovendien uitstekend bij lage temperaturen. Maar dan moeten ze wel om kunnen gaan met de grote variaties in vorm, grootte en hardheid van verschillende voedselproducten. Dat is nu nog moeilijk.”

 

Sensoren

Sensoren verzamelen informatie, vertelt Van Henten. “Deze info wordt samen met bekende domeinkennis vastgelegd in een wereldmodel, vergelijkbaar met de kennis en ervaring die mensen opbouwen en met zich meedragen in het geheugen.” De combinatie van sensorinformatie en het wereldmodel wordt gebruikt om de bewegingen van de robotarm te plannen.

 

Partners

Partners in het project zijn onder andere ABB, AgriFoodTech Platform, BluePrint Automation, Festo, GMV, Marel Stork Poultry Processing, Rijk Zwaan, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente en Universiteit van Amsterdam.

 

Reageer op dit artikel